„Днес, 32 години от приемането на сегашната Конституция, е време да се обърнем към състоянието на българския конституционализъм, да видим как се развива конституционния процес. Сега съм ангажиран с официалното тълкуване и юридическата защита на тази Конституция“, това заяви бившият правосъден министър Янаки Стоилов, който участва в дискусия на тема: „Конституцията от 1991 г. – основа на българската държавност и право“, предаде репортер на БГНЕС.

Стоилов уточни, че „нито за момент не бива да забравяме, че Конституцията е обществен договор между гражданите“, а той самият изрази опасения, че мнозинството сега не разбира, че Конституцията е система, в която отделните власти са различими.

„Днес, когато се говори за промени в Конституцията, трябва да отговорим на три въпроса: кой ще ги прави, какви ще са те, и до какво ще доведат. Допустимо ли е номинално да се запазят служебните правителства като се изпразни техния смисъл“, коментира още той. „От всички, които са привърженици на конституционализма, на демокрацията, зависи развитието на българския основен Закон. Нека пребъде Конституцията на българската държава, защото тя е основата на съвременното ни право“, подчерта още бившият правосъден министър Янаки Стоилов.

Проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционноправни науки“ в СУ подчерта, че делото което са извършили написалите Конституцията, ще пребъде. „Много е лесно да спазиш закона, нормата. Много трудно е да се опиташ да го заобиколиш. В момента се намираме в конституционна криза, имаме институции, които са на практика с изтекъл мандат. Органите, които трябва да определят състава на тези институции, нехаят“, заяви още Пламен Киров.

Владимир Сотиров, бивш политик от СДС, заяви, че Конституцията се е утвърдила като основен закон и не бива да й се приписват други задължения. „Очакваме неща от Конституцията, които не са ѝ присъщи“, каза още той.

Кристиян Вигенин от БСП уточни, че в НС се говори за промени в Конституцията, които стигат до промяна в балансите на властите, което според БСП отива отвъд конституционните основания, които може едно обикновено НС да направи. „Дори когато говорим за конкретни теми ми се струва, че голяма част от народните представители нямат представа как функционира НС. Те трябва да гласуват по съвест, на мен ми се струва, че понякога дори да имат съвест, имат малко знания“, каза още той. „БСП ще направи всичко по силите си и ще търси обществена подкрепа промените, които са планувани, да се направят и да бъдат подложени на достатъчно широко обсъждане и критика за това какво е необходимо и може да се направи“, поясни още Вигенин./БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar