„До пролетта може да разберем какво е становището на Конституционния съд по повод сезирането на президента Румен Радев за промените в основния закон, които касаят неговите правомощия. Образувано е дело, определени са докладчици, предстои да се види конституционността на това оспорване“. Това каза конституционният съдия и бивш правосъден министър проф. Янаки Стоилов в „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По думите му е разбираемо след конституционните промени да има изменения в Закона за съдебната власт. „Огромната част от проблемите в съдебната система не зависят от Конституцията. Тя дава едно доста абстрактно ниво, което влияе върху организацията на съдебната власт, но тя не засяга големия кръг от въпроси, които се отнасят до хората в съдебната система и до гражданите“, каза Стоилов.

За него трите аспекта – нормативният, организационният и кадровият, имат еднаква тежест за реформа в съдебната власт. Той акцентира върху необходимостта от качествен подбор на магистрати. „Ако нямаме хора, които съчетават едновременно професионални качества и опит, почтеност в своята дейност и проява на характер, не може да имаме добро правосъдие“, каза конституционният съдия.

По повод отвода на всички съдии да гледат делото на Дебора от Стара Загора, той каза, че съдиите трябва да са и решителни. „Този характер е необходим, за да устоиш на външни въздействия. Магистратът трябва сам да определя в тежки ситуации какви да бъдат решенията“, обясни бившият правосъден министър.

В публичните дискусии за съдебната реформа не се говори как да се повиши отчетността на прокуратурата, допълни Стоилов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar