Рекордно дълго заседание на съда в Разлог в петък приключи с осъдителна присъда за Явор Бахаров. Късно вечерта след 7-часови разпити на свидетели и заключителни пледоарии съдия Емил Божков присъди 1 г. затвор за актьора, обвинен, че е шофирал с алкохол и наркотици в кръвта. Магистратите постановиха Явор Бахаров да изтърпи наказанието си при лек режим. Глобен е 500 лв., а година и половина няма да управлява автомобил.

Присъдата е на

първа инстанция

и адвокат Денислав Асенов е категоричен, че ще обжалва пред окръжния съд в Благоевград.

Бахаров бе хванат в нарушението на 8 февруари по обяд в Банско. Тогава полицаите забелязали „Мицубиши“ да криволичи по една от централните улици, водеща към началната станция на кабинковия лифт. Спрели колата за проверка, оказало се, че зад волана е звездата от „Стъклен дом“ със скиорски дрехи и каска. Направените проби на място показали, че шофира с алкохол над 1,2 промила и след употреба на кокаин и марихуана.

След две кръвни проби бе уточнено, че концентрацията на алкохол е 1,42 промила.

Адвокатът му Денислав Асенов ще коментира присъдата, след като получи мотивите.

„Категорично ще обжалваме, защото горният съд е по-мъдър. Явор не е в условия на изпитателен срок и най-малко заради това не разбирам защо има ефективна, а не условна присъда. Какво ще се спечели от влизането в затвора на млад и талантлив актьор, освен да му съсипят съдбата“, каза адвокат Асенов и предполага, че ефективната присъда е точно заради обществения интерес и известността на клиента му.

Той допълни, че

бланките, които

са използвани

за медицинските

изследвания,

са стари,

на някои от документите няма дата и час, лабораторията, направила пробите, не е сертифицирана. Бахаров бил разпитван от инспектор, а не от разследващ полицай. За тези пропуски от прокуратурата смятат, че са формални и не отменят факта, че е извършил престъпление според НК.

На последното заседание в петък адвокат Асенов е поискал районният съд в Разлог на направи преюдициално запитване до Съда на ЕС за тестове в наредбата за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и употреба на наркотици, защото противоречат на редица европейски регламенти.

Ако това бе прието, делото трябваше да бъде спряно до произнасяне на Съда на ЕС. Съдия Божков обаче отказал. По същия повод миналата седмица Бахаров е пуснал жалба във ВАС за отмяна на текстове от наредбата.

Жалба с подобно искане имало внесена и от други преди това. Не е ясно дали ВАС ще я гледа отделно, или ще присъедини жалбата на Бахаров към предишната.

„В хода на делото във ВАС вероятно ще отправим отново искане за преюдициално запитване към Съда на ЕС, защото тази наредба е порочна, има нужда от промяна, за което алармирам отдавна. Добре е покрай случая с Явор, който е известно лице, да се предприемат стъпки към изчистване на наредбата“, обясни защитникът.

Той твърди, че докато при шофиране след употреба на алкохол има различни референтни стойности – до 0,5 промила – без наказание, от 0,5 до 1,2 – административно, и над 1,2 промила, когато се носи наказателна отговорност, при употребата на упойващи вещества няма такива стойности.

Има и празноти

как наркотичните

вещества влияят

на всеки отделно. Нееднозначен бил и въпросът какво означава под влияние на упойващи и наркотични вещества.

„Има хора, които приемат такива вещества преди месец и остават следи в кръвта, но те са напълно адекватни и не са повлияни“, споделя опит адвокатът.

Лабораториите, които правят кръвните проби, не били сертифицирани според еврорегламентите.

„Една краставица не може да се пусне на пазара, без да мине изследване през сертифицирана лаборатория, а в съдебните дела, когато се решава дали един човек да влезе в затвора, пробите не се правят в такава лаборатория“, дава пример Асенов.

„Три дни след случая с Явор Бахаров предложихме на прокуратурата споразумение с условна присъда и включването му във възпитателни програми за работа, където той като известно лице, талантлив актьор може да се включи, да води разговори, беседи с ученици, младежи, но прокуратурата отказа споразумение“, допълни адвокат Асенов.

Бaхaрoв има

и предишни

сблъсъци

със закона

Прeз 2016 г. бe хвaнaт дa шoфирa в нeтрeзвo cъcтoяниe и получи условна присъда. През март 2019 г. пък бe aрecтувaн в цeнтърa нa Coфия за хулиганство и нарушаване на обществения ред и получи наказание пробация, което е изпълнено в края на 2019 г.

Когато бе хванат в Банско, престоя за кратко в ареста и бе пуснат под парична гаранция от 5000 лева. По-късно тя е намалена на 3000 лв. Разликата от 2000 лв. още не му била върната.

„В ситуация на пандемия актьорите бяха сред най-засегнатите и клиентът ми има нужда от тези пари, но те още не са му възстановени“, каза защитникът.

Рая Пеева: След ареста му получих първа паник-атака, мислех да си тръгна

„Явор вече иска деца, дойде му времето на него“, сподели половинката на Явор Бахаров – Рая Пеева, в предаване по bTV.

„Правим планове да си имаме нещо общо. Тя много иска брак, иска пръстен. Аз разбирам нещата по малко по-различен начин, но ще се срещнем някъде по средата. Ще го направя за нея, ако толкова много го иска“, разказа актьорът. А Рая допълни, че иска да се види в бяла рокля, но не държи да се оженят сега и веднага, а може би, когато бебето вече е на път.

В емоционалния разговор в телевизионното студио, където от един месец актрисата е част от екипа на друго предаване, тя разказа за тежките моменти, през които е преминала 5-годишната им връзка с Явор. Казва, че и двамата са емоционални, избухливи и си „скачат един на друг като кучета“. С времето обаче все по-бързо се „разтървавали“ и не са стигали до дълги раздели по няколко месеца, а по-скоро за по един уикенд.

„Е, не ми е пускал кръв, както пишат жълтите медии“, каза Рая.
Тя признава, че е било много трудно миналата година, когато той „влезе в онова студено заведение“ за 3-4 дни. Тогава получила първата паник-атака, но притесненията били най-вече за майката на Явор – Мими. Посетила го в ареста и му занесла книга. Между редовете му написала писмо, че го обича и че стои до него.

„Тогава много се разочаровах от него. Бях на ръба да си тръгна“, признава актрисата, но казва, че любимият е много добро и притеснително момче.

„Някои сътресения също сближават и тогава разбираш, че този човек много държи на теб. Безусловно ме подкрепя. Винаги когато трябва, е имало и критика, но повтаря, че ще бъде зад мен и с мен“, откровен е и Бахаров.

„Рая, либе мое, ти за мен си нещото, което ме кара да се връщам вкъщи с удоволствие и нетърпение“, каза Бахаров.

Майка актрисата Красимира Демирева и баща музикантът Пейо Пеев също определиха Явор като добро, скромно и притеснително момче.
„Приемаме нейния избор и сме до нея. Явор добре стои до нея. Друга тема е през какви етапи преминава тази връзка. Още не е готова за семейство. Иска да се докаже като професионалист. Има необходимост 1-2 г. да се стабилизира и дооткрие. Рая, чакам бебе“, обърна се към нея майка й.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar