„Фейсбук“ вероятно ще трябва да се изправи пред съда в Калифорния заради използването на технология за лицево разпознаване, предаде британският обществен канал BBC. Съдът твърди, че „Фейсбук“ събира биометрични данни за всичките си потребители без изричното им съгласие. Това включва и технологията за „предложения за отбелязване“, която отбелязва приятелите ни на снимки, които качим. Според съда това е в противоречие със законите на щата Илинойс. Според Фейсбук случаят няма нищо общо и ще се борят яростно в това дело.

Междувременно американският окръжен прокурор Джеймс Донато написа: „Фейсбук изглежда, че вярва… законоустановените щети могат да възлязат на милиарди долари“.

Още в понеделник Донато започна да организира група от потребителите на Фейсбук, които да осъдят компанията. Ако делото мине добре, се очаква всеки един потърпевш да получи компенсация. Групата се състои от потребители на платформата, „които са от щата Илинойс, на които „Фейсбук“ е събирал биометрични данни след 7 юни 2011-та година“, се пише в изявлението на съдията.

Това се случва, малко след като собственикът на компанията Марк Зукърбъг беше изслушан от Конгреса в САЩ.

Шефът на Фейсбук Марк Зукърбърг каза пред американски конгресмени по време на слушания в Камарата на представителите във Вашингтон, че смята за неизбе…

Програмата за лицево разпознаване на „Фейсбук“ започна през 2011 година. И разпознава лица благодарение на базата си от снимки. Предложенията кой да бъде тагнат се основават именно на тази база.

Софтуерът се опитва да разпознае лица на качените снимки. Всяко лице на всяка снимка се измерва и „Фейсбук“ сравнява определени закономерности в него с базата си данни от лица, за да намери правилното.

Лични данни на над 35 000 български потребители във Фейсбук вероятно са били събрани неправомерно от компанията „Кеймбридж аналитика“. Това отговориха…

„Ако никога не сте били тагнати на снимка или сте премахнали тага в последствие на всичките си снимки, то тогава вас ви няма в нашата система“, казват от компания.

През декември 2017-а от Фейсбук съобщиха, че потребителите ще бъдат известявани, ако някой качи снимка с тях, независимо от това дали са били тагнати на въпросната снимка, или не.

Заради законови рамки тази услуга няма да е активна за Европа и Канада, твърдят от компанията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar