България да оттегли подписа си от Истанбулската конвенция. За това призовават в открито писмо до управляващите над 50 граждански организации. Те са категорични, че след като има решение на Конституционния съд за противоконституционност на текстове в конвенцията, а Министерски съвет е оттеглил от парламента предложението си за нейната ратификация, следва и подписът на България под документа да бъде оттеглен. Гражданските организации апелират също страната ни да не подкрепя присъединяването на ЕС към Конвенцията. Ратифицирането на документа от ЕС ще ни задължи да прилагаме разпоредбите на конвенцията, защото европейското законодателство е с по-голяма тежест от националното, включително и Конституцията, коментира пред „Дарик“ адв. Диньо Бозаджиев от Гражданска инициатива „Справедливост“- една от организациите, подписали отвореното писмо.

България подписа Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и домашното насилие, популярна като Истанбулската конвенция на 21 април 2016 г. Подписът си под документа постави тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева, която сега е външен министър.
В писмото си до управляващите гражданските организации призовават управляващите да оттеглят подписа на България от документа. Адв. Диньо Бозаджиев обясни мотивите:

„При положение че има подпис на нашия външен министър и въпреки че не е ратифицирана тази конвенция, съществува потенциален правен проблем, ако съответно тя бъде приета от Европейския съвет. Тогава би могла да бъде прилагана, тъй като европейското законодателство е приоритетно. При противоречие с вътрешното законодателство би следвало пряко приложение да имат разпоредбите на приетите европейски актове. В този случай ще се окаже, че при едни съдебни спорове, ако се стигне до тях, Истанбулската конвенция индиректно ще бъде прилагана“, каза Бозаджиев.

„Няма никакъв проблем подписът да бъде оттеглен. Още повече, че в случая имаме акт на Министерския съвет, който е оттеглил предложението за ратификация от Народното събрание и имаме актове на един висш орган, имаме решение на Конституционния съд. Имаме някакви възможности да се позовем, че противоречи на конституцията и да се вземе решение да не се прилага, но това е вече толкова сложно от правна гледна точка. Въпрос е и на тълкувание. Ако си оттеглим подписа, но все пак Европейския съюз реши да подпише конвенцията, тогава в крайна сметка ние ще имаме моралното право да използваме това изключение, което се дава. Няма как в един момент Конституционният съд е решил нещо друго, ние в Европейския съвет сме се присъединили и след това казват, че няма да изпълняват това, което са подкрепили“, допълни той.

В заключение авторите на писмото напомнят за необходимостта от поемане на политическа отговорност и решението на Конституционния съд да се спази.
Те настояват да не се предлагат законодателни промени, които пряко или косвено въвеждат джендър идеологията.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar