Максимум три ще са наказанията за пътуване без електронна винетка в рамките на една календарна година, реши окончателно парламентът с гласувания от депутатите общ законопроект за промени в Закона за пътищата, съобщи БТА. Нововъведението ще важи със задна дата от 1 януари 2019 г.

Глобата за използване на платен път без винетка за лек автомобил е 300 лева. До приемането на измененията се стигна след протест на жители на село Пролеша, които се жалваха от натрупани глоби за неплатени винетки. Вчера те обаче се възмутиха, че всъщност решението не е в техен интерес. Те изчислиха, че глобите от 3х300 лева годишно за няколко години назад ще са с по-голяма стойност от настоящите им.

Депутатите решиха още, че при допусната грешка при издаване на електронна винетка и невярно деклариране на не повече от три символа и/или липсва символ от регистрационния номер на пътното превозно средство, да може да се извършва корекция от съответните длъжностни лица.

Другата новост е, че всички, купили годишна електронна винетка, ще се уведомяват чрез SMS по телефона, по електронна поща или по друг начин, в зависимост от данните, които е посочил при закупуването й, 14 дни преди изтичането й. Повторно напомняне ще има и два преди изтичането на винетката.

Купилите тримесечна електронна винетка ще бъдат предупреждавани еднократно – два дни преди изтичането на винетката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar