Проверка на ДАНС и МВР на около 40 000 лица получили българско гражданство в периода 2013-2018 г. е установила, че сред тях има такива, които са получили гражданството си въз основа на инвестиции у нас, но те не са били поддържани. Поради това щяло да се предприемат съответните законови действия срещу тях, да им бъде отнето гражданството. Това обясниха пред медиите председателят на ДАНС Димитър Георгиев и зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Те уточниха, че става дума за изключително малък процент чужди граждани, сред които и руснаци, предаде БТА.

Проверката беше разпоредена преди време от премиера Бойко Борисов, когато се установи, че председателят на ДАБЧ е участвал в престъпна група търгувала с документи удостоверяващи български произход за чужди граждани.

Председателят на ДАНС коментира, че като процедура всичко е било извършено изрядно от служителите на МВР и агенцията.

Красимир Ципов заяви, че ще бъде препоръчано на междуведомствена работна група, да се подобри процедурата за получаване на гражданство. Като основното предложение било да се задължат кандидатите да декларират къде са пребивавали в последните 10 години, за да могат службите да проверят дали лицата са извършвали криминални дейности, дали са били осъждани или реабилитирани.

Той допълни, че не е имало случай от хилядите проверени лица, при който някое от тях да е имало осъдителна присъда и все пак да е получило българско гражданство.

При обсъждането на случая „Адониев“ на заседанието на вътрешната комисия и тази за контрол на службите беше отбелязано от народните представители, че са необходими промени в законодателството по отношение на получаването на гражданство.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar