• Съдът няма отговор 2 години
  • Някои магистрати го позволяват, други – не, а делата се множат
  • Жена става мъж след решение на ВКС, че не е нужна операция

Кристина е трансджендър жена, която живее в Италия с приятеля си. Тя обаче е българска гражданка, родена в Стара Загора през лятото на 1990 г. като Кирил. Подложила се е на хормонална терапия и иска в акта ѝ за раждане и документите за самоличност да бъде отбелязано, че е жена. Нейният случай стига до Върховния касационен съд (ВКС) и не е изолиран.

Заради този и други подобни казуси днес, 6 октомври, от 14,30 часа Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС ще се събере за пореден път. Въпросът, върху който магистратите мислят вече две години, е може ли съдиите да нанасят промяна в данните за гражданското състояние на човек, който твърди, че е транссексуален. Само за тази година Общото събрание е заседавало три пъти и още не може да даде отговор на въпроса. Каквото каже ВКС, това ще важи за съдиите в цялата страна.

Решението е важно, защото не едно и две са делата от трансджендър хора, които желаят да променят документите си, но не могат. Причината е, че по нашето законодателство пол не се сменя юридически.

За един подобен случай преди близо седмица Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България. Kазусът е от 2018 г., когато

трансджендър жена подава молба да смени трите си имена и ЕГН,

така че те да отговарят на женския ѝ пол. Районният съд в Горна Оряховица уважава желанието ѝ съгласно Европейската конвенция за правата на човека. Тя осигурява правото на зачитане на личния и на семейния живот.

Окръжният съд във Велико Търново, който разглежда делото на втора инстанция, го отменя. Той изтъква, че полът е биологично състояние от раждането и не подлежи на промяна. Магистратите казват още, че дори и да се установи, че човекът се самоопределя като жена и е започнал хормонална процедура, законите ни не позволяват промяна на пола в гражданските регистри. ВКС не допуска обжалване и случаят стига до Страсбург.

По делото на Кристина (името е сменено) са разпитани свидетели. Те разказват, че макар и родена с мъжки полови белези, винаги се е чувствала жена по външен вид и поведение.

Още от най-ранна детска възраст играела с кукли, нямала интерес към играчките, смятани за момчешки, а

през пубертета започнала да си прави дамски прически,

да се гримира, да носи дамски дрехи, да извършва дейности, типични за жени, и да усеща полово влечение към мъже.

Това ѝ носело много неприятности, срещала трудности при намирането на работа поради очевидното разминаване между външния вид и отразеното в официалните документи.

По делото има съдебнопсихиатрична и съдебнопсихологическа експертиза. Експертите са категорични, че е налице транссексуалност.

Това е, когато човек желае да бъде възприеман като принадлежащ към противоположния пол, което се придружава от чувство за дискомфорт от собствения му анатомичен пол.

„Транссексуалността възниква в утробата на майката, когато плодът полово се диференцира“, посочват експертите. Тя не представлява болестно разстройство на психиката. „Не подлежи на медикаментозно и психотерапевтично повлияване и като състояние е необратима“, казват психиатрите и психолозите.

ВКС неведнъж се е занимавал с транссексуалността. Има и такива хора, които са успели да променят документите си. Например транссексуален мъж, който по адресна регистрация се води в „Студентски град“ в София, но живее в Германия, е станал от жена мъж и по документи.

Той успешно се бил интегрирал в обществото като мъж, посочват пред съда свидетелите. Било доказано, че полът му е променен и визуално. Още от 2014 г. се подлагал на хормонална терапия. Имал и вторични мъжи полови белези – окосмяване на тялото, разширяване на раменете, намаляване на размерите на ханша, плътен нисък мъжки глас, мъжка подстрижка, поведение на мъж. Била проведена и хормонална терапия с тестостерон. Трансмъжът нямал и менструален цикъл от 2014 г., което било необратим процес,

премахнати му били и двете гърди

Първите две съдебни инстанции отхвърлят молбата му за смяна на пола в документите, защото не била направена промяна в гениталиите. Той всъщност нямал мъжки полов орган. По тази причина съдиите от Софийския градски съд били на мнение, че промените не са необратими.

ВКС обаче обстойно разсъждава по въпроса длъжни ли са транссексуалните хора да се подлагат на пълна хирургическа интервенция на тялото като предпоставка за допускане на юридическа промяна на пола.

Или е достатъчно да са доказани необратими промени на вторичните полови белези и необратими хормонални промени. Спират се на втория вариант и разрешават промяна на пола в документите.

Не така обаче стоят нещата при трансжена от кв. „Надежда“. Друг състав на ВКС казва, че „транссексуалност, трансджендъризъм, хомосексуализъм, травестизъм или хормонално или оперативно модифициране на тялото към пол, различен от биологичния, сексуално или социално поведение, присъщи на другия пол, не може да са причина за промяна на данните за документите“. И така те отказват на трансжената да промени пола в акта за раждане.

Поради различните разбирания на съдиите у нас, включително и на върховните, на 27 април 2020 г. ВКС образува тълкувателното дело. Заради сложността на казуса върховните съдии се обърнаха за помощ към Конституциония съд (КС). Магистратите поискаха тълкуване на понятието „пол“. До този момент КС не беше казвал дали според нашия основен закон полът е само биологично понятие.

През октомври миналата година излезе с тълкуване, че е само биологично понятие. Според мнозинството половото самоопределяне може да е основание за промяна на пола само когато човек има отличителни белези както на мъж, така и на жена. Това като че ли предреши изхода, макар че върховни съдии предлагаха компромисен вариант. Когато човек не е в брак, не е издирван от полицията, няма криминални прояви, да му се разреши смяна на пола в документите. Предстои обаче решението на ВКС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar