Мъжът склонявал проститутки с оръжие

Тричленен състав на Окръжния съд в Шумен отказа да изпълни две европейски заповеди за арест за 41-годишният сводник Р.Ч., който е наказан с лишаване от свобода от съдилищата в италианските градове Римини и Равена. Шуменецът трябва да изтърпи остатък от 5 години, 5 месеца и 11 дни затвор и да плати глоба 2 600 евро от общото наложено наказание 6, 5 г. Магистрати постановиха той да лежи зад решетките у нас.

Както „Труд“ писа, в средата на май шуменецът беше арестуван от полицията в негов имот. Той живее на съпружески начала с жена, за която тази пролет съдът също реши да търпи ефективната си присъда за сходни престъпления в български затвор.
Шуменецът бил осъден в Италия първо през 2016 г. на 2,5 г. затвор и 1 000 евро глоба. Не се явил на съдебния процес, а упълномощил частен защитник да го представлява.

После през 2019 г. от Апелативен съд в Болоня бил осъден за извършени други 7 престъпления на 9 и 16 юни 2016 г. в град Червия, квалифицирани като склоняване към проституция на няколко лица с употреба на насилие, заплахи, включително с оръжие и от няколко лица, причиняване на телесна повреда, изнудване, грабеж, възползване от проституиране. Наказан е на 4 г. затвор и глоба 1 600 евро.

По време на съдебното заседанието пред състав на Окръжния съд в Шумен Р.Ч. не оспорил искането за предаване, но не дал съгласие. Магистрати са решили да не го връщат в чужбина, но последна дума по казуса ще има Апелативен съд Варна.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar