Шрьодер призовава германския парламевт да финансира офис и персонал, след като през май 2023 г. загуби на първа инстанция в административния съд.

Шрьодер пристигна във Висшия административен съд на Берлин и Бранденбург (OVG) около 10 минути преди началото на заседанието заедно със съпругата си Сойон Шрьодер-Ким и поздрави адвокатите си в съдебната зала.

Той беше канцлер от 1998 до 2005 г. и председател на партията на социалдемократите от 1999 до 2004 г. Обикновено бившият канцлер има право на офис с персонал, но Берлинският административен съд постанови обратното и Шрьодер обжалва.

През май 2022 г. бюджетната комисия на Бундестага отне някои от специалните му права и закри офиса му, като заявя, че той вече не изпълнява никакви задължения във връзка с предишната си дейност.

Това решение дойде, след като правителството реорганизира заплащането на офисите на бившите канцлери, като постави финансирането в зависимост от това дали бившите политици действително все още изпълняват политически задачи.

Преди да бъде лишен от някои от специалните си права, Шрьодер беше подложен на масирана критика – включително от страна на партията си – заради връзките си с Русия и с руския президент Владимир Путин. Няколко негови служители подадоха оставка от постовете си след пълномащабната руска инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

В предложението, прието от бюджетната комисия, връзките на Шрьодер с руски корпорации или с Путин не бяха споменати. | БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar