„От 3 февруари влезе в сила една наредба, която позволява личният състав на МВР да бъде тестван за алкохол и наркотици, независимо дали управлява или не управлява моторно превозно средство. Днес беше първият такъв пример, като всички шофьори на политическия кабинет на министерството, в това число и моят шофьор, който е служител на НСО, се подложиха на такива тестове. За щастие всичките бяха отрицателни, каза днес пред БНТ служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той посочи, че това е личният пример на ръководителите на ведомството, като изрази надежда примерът да бъде последван и от останалите работещи в системата.

От няколко месеца полицаи също се проверяват редовно за употреба на алкохол и наркотици.

След тежката катастрофа на бул. „Черни връх“ в София, при която употребил наркотици шофьор уби две жени, МВР проверява масово водачите за сядане за волана, след като са употребили алкохол и наркотици. Остава обаче проблемът с недостатъчната надеждност на преносимите средства за тестване за наркотици.

Проучване на Националния фокусен център показва, че през миналата година пътните полицаи са установили над 4400 шофьори, чийто полеви тестове са били положителни за наркотици. След кръвните проби фалшиво положителните проби са се оказали около 45 процента.

Демерджиев посочи, че ръководството на МВР има система за поощряване на работещите добре полицаи, но и за санкции на нарушаващите закона и неизпълняващи служебните си задължения.

Иван Демерджиев посочи, че среща все повече усмихнати хора по коридорите на министерството, което според него е добра оценка за работата на ръководството на МВР.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar