„Днес Върховният касационен съд потвърди решението на Софийския апелативен съд, с което окончателно осъдих предаването „Господари на ефира“ за нарушаване на авторското право по отношение на „Шоуто на Слави“, обяви Слави Трифонов в личния си профил във фейсбук във вторник, 5 юни. Съдът е задължил екипът на „Господарите“ да плати 13 038,25 лева. „Това е окончателното решение по този казус“, обясни Трифонов в социалната мрежа.

Преди 10 години той започна няколко дела срещу „Господари на ефира“ за нарушаване на авторски права. Те бяха заведени заради това, че „Господарите“ са използвали в свои предавания кадри от шоуто, по-дълги от 30 сек. Толкова е времето, което по закон може да се използва от друг автор и да не се смята за кражба.

Миналото лято от екипа на „Господарите“ се похвалиха, че са спечелили едно от тях. „С окончателно (без право на обжалване) решение от 02.08.2017 г. Върховният касационен съд постанови, че използването на откъси от „Шоуто на Слави Трифонов“ в „Господари на ефира“ не нарушава Закона за авторското право и сродните му права и отхвърли изцяло исковете, предявени от продуцентската компания на Слави „Седем осми“ АД, обясниха тогава.

Сега Върховният касационен съд се произнесе в полза на „Шоуто на Слави“.

„Съдебната сага не е свършила. Имаме още няколко висящи дела с „Шоуто на Слави“, които са по различни инстанции. Материята е нова за България и няма много практика по подобни казуси“, каза Джуди Халваджиян, продуцент на „Господарите“.

„Това дело не беше за пари, а за справедливост. Затова ще даря цялата сума на организацията на майките, грижещи се за децата с увреждания“, обясни Трифонов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Поли
Поли
02 октомври 2018 23:35
Гост

Прочетете истината за Господарите тук: http://epicenter.bg/article/sahara/164804/7/0