„Не съм запознат какво пише в доклада на Висшия съдебен съвет и какво са написали експертите в него. Води се следствие. Изненадан съм и не мога да коментирам, защото нищо не знам.“ Това казва пред „24 часа“ собственикът и управител на „Смарт Системс 2010“ ЕООД Марин Кошутов. Фирмата е изградила и внедрила системата за случайно разпределение на дела за съда. В петък от прокуратурата обявиха, че започват разследване по сигнал от Висшия съдебен съвет за уязвимости в системата, чрез които да се манипулират данни. Появиха се и твърдения, че съдии са се опитвали да влизат в системата за случайно разпределение на дела от екзотични дестинации.

Пръв в системата се усъмни правосъдният министър Данаил Кирилов през лятото на м.г., когато беше поканен от Лозан Панов да присъства на случайно разпределение на дела. Тя действа от 2005 г., но през 2015-а е сменена, а поводът беше скандалът „Яневагейт“. За изпълнител на новата беше избрана „Смарт Системс 2010“. През октомври 2019 г. същото дружество е избрано от ВСС отново, за да поддържа системата. Партньори на фирмата са още Министерството на правосъдието, прокуратурата, Висшият съдебен съвет, Конституционният съд, Административният и други. След като прокуратурата започна разследване правосъдният министър Данаил Кирилов каза пред „24 часа“, че е разочарован, но не е изненадан, и настоя Лозан Панов да му се извини. В понеделник доклада на ВСС е изпратен на членовете, сред които е и Лозан Панов. Чрез сайта на ВКС той призова документа да бъде публикуван, за да го прочетат всички, които желаят.

В събота главният прокурор Иван Гешев посочи като отговорни Христо Иванов, който през 2015 г. беше правосъден министър, и съдията Калин Калпакчиев, който беше член на ВСС тогава. Пред „Клуб Зет“ Иванов коментира, че отговорността за системата е на ВСС и Гешев знае това. Той пита още дали докладът на ВСС ще бъде публикуван, защо още не е изградена единната информационна система на съдилищата и защо не е разследвана за пропуски старата система, действала до 2015 г. Висшият съдебен съвет ще заседава в четвъртък по искане на правосъдния министър Данаил Кирилов, за да се обсъдят заключенията в одитния доклад.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar