Колеги на младата лекарка от „Пирогов“ я защитават

„Д-р Муса е носител на COVID-19. Категорично. Тествала се е по собствено желание на 5 юни. Нейната проба с PCR е взета от най-добрия инфекционист в областната болница и потвърдена във високоспециализираната микробиологична лаборатория на здравното заведение“. Това заяви шефът на РЗИ в Кърджали д-р Виктор Кирчев по повод лекарката Сибел Муса, която беше обвинена от здравните власти в укриване на информация за контактите си, след като беше поставена под карантина заради коронавирус.

Д-р Кирчев твърди, че софийската му колежка е е оспорила публично резултатите от изследването, държала се е агресивно, нагрубила е екипа на лабораторията и е отправила заплахи, че ще се погрижи тя да бъде затворена.

„Д-р Муса не е съдействала на контролните органи, въпреки че, като вирусоносител подлежи на епидемиологично проучване за установяване на контактните си лица. Нещо повече, дала е подвеждаща информация, че се е самоизолирала след пристигането си от София, което категорично не отговаря на истината“, твърди д-р Кирчев. Според шефа на РЗИ – Кърджали, причината срещу младата лекарка да бъде образувана прокурорска проверка е безотговорното й поведение и укриването на данни, което е застрашило живота и здравето на други хора. Д-р Кирчев посочи още, че лекарката от „Пирогов“ е посетила своя онкоболна близка в белодробното отделение на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали в деня, в който й е взета проба за COVID – 19 и след като е споделила, че броени дни по-рано е била с висока температура.

„Трудно ми е да повярвам, че медик, който три месеца е бил на първа линия в борбата с коронавируса в „Пирогов“, може да рискува живота и здравето на свои близки, да погазва всички етични стандарти, да манипулира държавни институции, да обижда и иронизира в социалните мрежи свои колеги с дългогодишен стаж“, категоричен е д-р Кирчев.

Д-р Сибел Муса беше защитена от колегите си от „Пирогов“ в лицето на доц. Петър Атанасов, началник клиниката по вътрешни болести в УМБАЛСМ „Пирогов“.

„Д-р Муса е един млад лекар, който рискувайки здравето си, работи безотказно и най-отговорно през тези 3 месеца в „Пирогов“. Тя имаше дежурства на първа линия, в пряк контакт със заразени и болни хора. Когато стихна инфекцията, момичето си взе 10 дни отпуска (от 23 май). Нормално е когато не си виждал близките си 3 месеца, да отидеш при тях. Може ли да я обвиняват в сатанински помисли и действия. Кой би си позволил да я обвини, че е отишла у дома за да зарази майка си, баща си, брат си..?! Такива обвинения могат да са само индикатор за човеконенавистно мислене, индикатор за деградация на личността у тези, които ги разпространяват – срамота и грехота“, заяви доц. Петър Атанасов в интервю за сайта efir2.bg.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar