Началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Красимир Станчев настоява за законодателни промени в сферата. „Необходимо е да започне дебат за промени в Закона за службата за охрана 5 години след влизането му сила. Те трябва да концентрират функциите и дейността на НСО до същността на държавна охранителна служба с висок обществен авторитет. Длъжни сме да се приспособяваме към новите условия и да отчитаме обществените очаквания към нашата работа“, обоснова ген. Станчев нуждата от промени в НСО в коледно видеобращение към своите служители.

„Не е достатъчно една спецслужба да има свой закон. Този акт трябва да отразява обективните условия на специализираната дейност за целите на националната сигурност, която нито една друга служба или държавна структура не може да изпълнява. Поехме удари от различни страни върху доброто име, престижа и достойнството на НСО. Чухме отново и напълно несъстоятелни призиви за закриване на НСО. Поехме тези удари, но запазихме добрия тон и професионалното си достойнство“, посочи шефът на НСО.

Станчев подчерта, че службата за охрана не може да се лиши от нито един свой служител. Той ще опита да ограничи текучеството на опитни и кадърни специалисти, да запази наличния потенциал и да привлече и обучи нови служители. Шефът на НСО се ангажира промените в службата да се случват плавно и да не се правят „само отгоре“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar