Две години след като стана първият китаец, оглавил Интерпол, Мън Хунвей бе задържан от онези, които го издигнаха.

64-годишният мъж има дълбоки връзки с вътрешния сектор на Китай, включително дълъг мандат като заместник-министър на обществената сигурност. Позиция, която според мнозина му е дала голям контрол върху секретните полицейски служби в страната и го е посветила във всички мръсни тайни на властите в Пекин, съобщават западни издания.

Мън Хунвей е роден през 1953 г. в североизточния град Харбин и завършва право в престижния Пекински университет. Бързо се ориентира и става част от централното правителство в Пекин като асистент на министъра на обществената сигурност. През годините той е бил директор на бреговата охрана и зам.-председател на китайската комисия за контрол на наркотиците и

директор на

националната служба

за борба с тероризма

През 2004 г. Мън Хунвей оглави китайското бюро на Интерпол, а през 2016 г. зае поста шеф на полицейската агенция, след като замени французойката Мирей Балестрази. Хунвей трябваше да ръководи Интерпол до 2020 г. Постът му е по-скоро с представителни функции, тъй като оперативната работа се ръководи от генералния секретар – германеца Юрген Щок.

Въпреки това при избирането на Мън за президент експерти изразиха тревога, че Китай може да се опита да използва позицията му, за да преследва дисиденти в чужбина. Пекин отдавна се стреми да получи помощта на други страни за арестуването и депортирането на граждани, които обвинява в престъпления, включително корупция и тероризъм. Тогава от Интерпол обявиха, че нейният устав забранява на служителите ѝ всякаква намеса в политика. Въпреки това през времето, докато Хунвей ръководеше организацията, Китай успя да си върне 15 от най-търсените бегълци от страната.

Хунвей живее в Лион заедно с жена си и двете си деца. Във френския град се намира и централата на международната полицейска агенция. Като ръководител той често можеше да бъде забелязан в различни страни на събития за превенция на престъпления.

Падението на шефа

на Интерпол пред

китайските власти

започва през

декември 2017 г.,

когато е отстранен като шеф на бреговата охрана и заместник-министър на Държавната океанска администрация. През април 2018 г. пък Министерството на обществената сигурност разкри, че Хунвей вече не е член на ЦК на Китайската комунистическа партия, който наблюдава това ведомство. Всичко това се случва без никакво обяснение от Пекин. Последната публична проява на китаеца е през август тази година в Сингапур, където се среща с местните лидери.

Според западни издания Хунвей е работил през годините в тясно сътрудничество с бившия шеф на китайските служби за сигурност Чжоу Юнкан. В момента той излежава присъда за корупция и вземане на подкупи – обвинение, пред което сега е изправен и шефът на Интерпол.

Изчезването на високопоставен китайски служител се разглежда като притеснителен знак в страната, отбелязва в. „Гардиан“. След встъпването си в длъжност през 2012 г. президентът Си Цзинпин предприе масови репресии, наказвайки 1 млн. държавни служители, обвинени в корупция. Членовете на комунистическата партия като Хунвей пък са обект на отделна система за разследване извън държавната съдебна ситема. Тя

позволява

президентът

да наказва

провинилите се без

правна защита

Новината за изчезването на Хунвей отсъства от китайските информационни агенции.

„Задържането на президента на Интерпол, който се смята по принцип за недосегаем, подчертава мрачната юридическа система на Китай“, сочат наблюдатели.

Практиката е, че когато китайско официално лице бива задържано, властите не дават никаква информация в продължение на месеци. Много от случаите пък завършват със самоубийства.

„Обикновено разследванията се прекратяват след смъртта на заподозрения в корупция, защото следователите трудно могат да се доберат до натрупаните богатства на неговото семейство. Със самоубийството свършват и кошмарите на приятелския кръг около обвиняемия. После въпросните приятели поемат и грижата за близките на самоубилия се, твърди бивш партиен функционер, цитиран от Ройтерс.

Кореец пое временно Интерпол след оставка на разследвания китаец

Властите в родината му го обвиниха в корупция и закононарушения

Южнокореецът Ким Йон Нам временно пое поста президент на Интерпол, след като китаецът Мън Хунвей обяви, че подава оставка, съобщи Ройтерс.

Изборите за нов ръководител ще се проведат на среща на 18-21 ноември в Дубай на ръководителите на полицейските институции на 192-те страни членки, се казва в официално съобщение на Интерпол.

Същевременно китайските власти обявиха, че са задържали Мън Хунвей по обвинения в закононарушения и вземане на подкупи.

В съобщението не се уточнява дали обвиненията срещу Мън имат връзка със задълженията му като зам.-министър на обществената сигурност на Китай, или с функциите, изпълнявани от него в Интерпол. Не е уточнено също дали е поставен под стража и къде е държан.

Хунвей изчезна мистериозно миналата седмица при пътуване до Китай от Франция, където живее. По-късно се разбра, че той най-вероятно е бил арестуван от китайските власти. Съпругата му Грейс Хунвей първа обяви, че той е изчезнал.

Според жена му Мън Хунвей е в опасност. Преди да изчезне,

мъжът ѝ

ѝ изпратил

изображение

на нож

в WhatsApp. В първите си публични коментари за мистерията около местонахождението му Грейс каза пред репортери, че според нея с този нож мъжът ѝ се е опитал да ѝ каже, че е в опасност.

С гръб към камерите, за да не показва лицето си от страх за безопасността си, съпругата прочете изявление на китайски и английски език. „Ние винаги сме свързани със сърцата си, той ще ме подкрепи. Това е въпрос на честност и справедливост, въпрос на международната общност, въпрос на хората в родината ми“, каза Грейс Мън.

Съпругата и децата на Хунвей са били поставени под специална защита от френската полиция, след като жена му е получила заплахи по телефона и през социалните мрежи.

Решението за задържане на досегашния президент на Интерпол в Китай е взето на най-високо равнище, съобщи в. „Саут Чайна морнинг пост“. Според изданието Мън вероятно е

замесен в далеч

по-сериозно

престъпление

от обикновена

корупция

„Смятам, че е имало нещо спешно. Затова и властите са постъпили по този начин, рискувайки да се изложат на международната арена. Ако Мън не е замесен в нещо по-голямо от корупционно разследване, то нямаше да се прибегне до подобни мерки“, твърди политическият наблюдател Чан Лифан, базиран в Пекин.

Франция започна разследване на изчезването му, но в неделя властите обявиха, че нямат допълнителна информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar