Директорът на компанията „Инса ойл“ Георги Самуилов през лятото на миналата година е подал сигнал на тогавашния служебен финансов министър Асен Василев, че дългогодишният депутат на ДПС и бизнесмен Делян Пеевски и бившият премиер Бойко Борисов са го притискали да прави операции с държавния резерв.

Това съобщи Василев днес в интервю за Нова телевизия. В момента прокуратурата разследва Василев по сигнал на Самуилов за тормоз над компанията. В сигнала си Самуилов твърди, че на 5 януари тази година след среща на Василев с представители на петролния бизнес той е бил помолен да остане за среща „на четири очи с неясен контекст“. След това последвали проверки и ревизии.

Василев нарече сигнала нескопосан, защото съдържа неверни факти, които могат лесно да бъдат опровергани. На 5 януари действително е имало среща, но с премиера и с представители на Държавния резерв, на която Василев не е присъствал. Не е присъствал обаче и Самуилов, каза вицепремиерът.

Той потвърди, че двамата са се виждали през юли или август миналата година. След среща на Василев с представители на петролно-газовата асоциация и други търговци по темата да няма картел на горивата, Самуилов поискал среща на четири очи, на която подал сигнала си. „Каза, че при операциите с държавен резерв и други операции е бил под натиск да извършва определени действия и че е трябвало да отчислява големи суми към Пеевски и Борисов“, каза Василев. Информацията е предадена на ДАНС и министърът не се е интересувал как е продължило разследването й.

По повод обвиненията, че „Инса ойл“ е тормозена чрез проверки, министърът на финансите поясни, че ревизията в дружеството е започнала по линия на Националната агенция за приходите през януари 2021 г., преди той да е министър. „По линия на митниците пуснахме проверки на всички складове на горива след началото на войната, за да установим количествата. Установи се, че „Инса ойл“ не поддържат резерви, както са длъжни. В предишна година вече са били осъдени за същото, сега се води ново дело“, каза Василев.

Той съобщи ,че има много хора, които казват, че „в определен период от време са били притискани да правят някакви действия“. Част от 120-те сигнала към Европейската прокуратура са излезли от правителството по тази линия, допълни Василев.

Запитан кой ще оглави БНБ, вицепремиерът изрази мнение, че това ще е кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров. Според него Гюров има изключително добро име и репутация, докато за другия кандидат – Любомир Каримански имало противоречиви мнения в самата банкова индустрия и в обществото.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar