Проф. Христо Даскалов, директор на БАБХ, заяви пред NOVA, че бившият шеф на агенцията проф. Пламен Моллов му е връчил папка, пълна с пари, вместо с документи. Попитан за размера на сумата, той отговори, че повече от 100 хиляди лева нямало как да се вместят. След като видял парите, захвърлил папката, излязъл от колата и уведомил ДАНС. Даскалов каза, че директни заплахи за живота не е получавал, но от днес има назначена охрана.

„И за мен беше странно. Не мога да си обясня защо това нещо се случи“, посочи директорът на Агенцията по храните.

„Снощи за пореден път изслушах записа – той напълно съответства на разговора, който ние проведохме на 19 януари“. Така настоящият директор на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов коментира изтеклия наскоро запис, в който се чува, че мъж, представящ се като „посредник“ му дава „папка с документи“.

В разговора двамата мъже не споменават имена, но според Даскалов обсъждат удължаване на договора на частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Това е договор за наем. Там няма нито една дума записана за някаква лаборатория. Това е договор за наем на шест помещения, които са предоставени преди много години от Министерски съвет на Българската агенция по безопасност на храните, за да може да извършва всички необходими официални дейности“, поясни Даскалов и добави: „Това е странното, че тази лаборатория на практика се пръква така, някак си от само себе си на базата на този договор“.

Проф. Даскалов не скри, че записът е направен лично от него, от притеснение.

„Един български учен е доста далеч от лицата на подземния свят, нас няма и какво да ни свърже“. Така настоящият шеф на БАБХ коментира част от записа, в който събеседникът му го уверява, че няма нищо общо с „Таки-Маки“. Той отрече да познава някое от известните имена в подземния свят.

Пред „Медиапул“ проф. Пламен Моллов определи обвиненията към него като „политически внушения и манипулации“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar