Янаки Стоилов: Мястото на прокуратурата в изпълнителната власт няма да я направи по-независима

Този сериозен въпрос за отстраняването на главния прокурор не може да се базира на слухове, внушения и публикации, заяви председателят на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов, който е и окръжен прокурор на Плевен, пред bTV.

Той допълни, че в близките дни Асоциацията ще излезе с принципна позиция по искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов до Висшия съдебен съвет да започне процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев с аргумент уронване престижа на съдебната власт. Предложението на Стоилов ще бъде разгледано като първа точка от дневния ред на Пленума на ВСС на 22 юли т.г. То се основава на сигнал на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков, изпратен на Стоилов. Той се състои от писмо от 10 страници и още 100 страници приложения – медийни публикации, коментари и прессъобщения на прокуратурата.

„Искането има политически и юридически аспект, като прокурор ще коментирам само юридическия. Предсрочното освобождаване на главния прокурор е конституционна процедура при установени сериозни нарушения, базирани на доказателства. В сигнала на Бойко Рашков има огромна част статии и прессъобщения на прокуратурата“, каза още Николов. Той е категоричен, че българските прокурори осъзнават своето място и отговорност и е крайно несправедливо редица неудачи в обществото да се струпват върху прокуратурата.

По повод съобщаването на информация, събрана със СРС, от държавното обвинение, Николов коментира, че обществото има нужда да знае какво се случва, че става въпрос за прозрачност при съблюдаване правата на гражданите. Той напомни, че законът разрешава наблюдаващият прокурор да разрешава съобщаването на такива данни.

„ВСС е компетентният орган, който ще се произнесе по искането на правосъдния министър“, каза Николов. За мястото на прокуратурата той заяви: “ Ако бъде извадена от съдебната власт, политици, икономически и олигархични кръгове ще влияят върху нея“.

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов пък заяви, че и следващият парламент ще се занимава с въпроса за закриването на органите на спецправосъдието. За мястото на прокуратурата той каза: „Въпросът е, ако излезе от съдебната власт, къде ще отиде? Мястото й в изпълнителната власт няма да я направи по-независима. Другият вариант е прокуратурата да бъде напълно независима, формирана от гражданите, но тогава главният прокурор ще е още по-политизиран от сегашния и не се знае какъв ще е контролът над него.“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar