Швеция призовава Иран да отмени екзекуцията на медицински изследовател.
Външният министър на Швеция Ан Линде е разговаряла с иранския си колега и е възразила срещу планираната екзекуция на иранско-шведски професор, осъден на смърт по обвинение в шпионаж, съобщи АФП.

Линде публикува в Twitter информация за проведения разговор. Тя се е свързала с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф след съобщение, че Иран се готви да екзекутира Ахмадреза Джалали- специалист по спешна медицина.

„Швеция денонсира смъртното наказание и работи срещу изпълнението на присъдата на Джалали“, написа Линде в Twitter.

Джалали, който работеше в Каролинския институт в Стокхолм, беше арестуван по време на посещение в Иран през април 2016 г.

Впоследствие е признат за виновен, че е предал на разузнавателната агенция на Израел Мосад информация за двама ирански ядрени учени, довела до убийството им.

Докато е в затвора, през февруари 2018 г. Джалали получава шведско гражданство – само месеци, след като смъртната му присъда е потвърдена от Върховния съд на Иран.

Той твърди, че е наказан заради отказа си да шпионира за Иран, докато работи в Европа.

Адвокатите му също заявиха, че са били блокирани да представят становища преди заседанието на Върховния съд.

Смъртната присъда на Джалали беше широко осъдена от правозащитни групи, включително Amnesty International и от експерти по правата на човека в ООН.

Съпругата на затворения академик заяви във вторник пред агенция TT, че мъжът й е преместен в друг затвор, където ще очаква присъдата си изолирано, което показва, че предстои екзекуция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar