Разплащането в брой скоро ще изчезне от шведския пазар, а властите вече обмислят въвеждането на електронна валута – е-крона, която да замести банкнотите и монетите.

Това разказва заместник-гуверньорът на Шведската централна банка Сесилия Скингсли в блогпост за Световния икономически форум.

Парите в обращение вече са само 1% от БВП, което изправя страната пред безпрецедентна промяна. Ако кешът вече не се използва, това значи, че гражданите ще трябва да разчитат на частния сектор за достъп до пари и методи за разплащане – нещо, което досега бе функция на централната банка, обяснява Скингсли.

Шведското законодателство позволява на търговците, ресторантите и други компании да отказват да приемат пари в брой. Някои банки също вече не предоставят услуги, свързани с кеш, а шведите с радост използват нови технологии, до такава степен, че името на приложението за разплащане Swish вече се използва като глагол – „ще суишна пари“.

Идеята на централната банка е да замести кроната с цифрова валута, която ще има същата стойност и която може да се съхранява в банкови карти или в приложения. Риксбанк ще създаде за бизнеса инфраструктура за разплащания с е-крони, върху която той вече ще може да създава услуги за крайния потребител.

Технологията за това вече съществува, така че следващата стъпка е да се създаде прототип на валутата, който да бъде разпространен от централната банка и от чиято употреба да се вадят изводи занапред.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar