Креди Сюис“ (Credit Suisse) една от най-големите швейцарски банки, години наред е откривала или поддържала сметки на „високорискови клиенти“ от цял свят, като сред тях има престъпници, измамници и корумпирани политици.

Става дума за твърдения от публикуването на първите заключения от обработването на данните от най-голямото изтичане на поверителни данни за швейцарска банка, съобщиха Проектът за репортажи за корупция и организирана престъпност (OCCRP) и неговите партньори в Европа. Сред тях е и българския сайт BIRD.bg, който твърди, че са установили „само трима души с български паспорти, един скромен частен влог от 20 000 франка и два корпоративни влога с много милиони“.

Това е същата банка, срещу която в момента върви дело в Швейцария по обвинение за пране на пари, свързани с хора от мрежата на осъдения за наркотрафик в големи колечиства Евелин Банев – Брендо.

Информацията за „Швейцарски тайни“, както е наречен пакетът публикации, идва от анонимен информаторна германския вестник „Зюддойче цайтунг“. Източникът заявява, че е убеден, че „швейцарските закоин за банкова тайна са неморални“ и че „претекстът за защита на финансовата тайна е просто смокинов лист за срамната роля на швейцарските банки като помощници на хората, укриващи доходите си от плащането на данъци“.

Данните обхващат сметки на Credit Suisse, свързани с 30 хиляди клиенти и посочват кои са крайните бенефециенти по суми от над 100 милиарда швейцарски франка.

Банката е отговорила, че следва строго швейцарките закони за банкова тайна и поради това не може да коментира конкретни свои клиенти. „Credit Suisse категорично отхвърля твърденията и внушенията за предполагаеми нейни практики“, се казва в писмен отговор, цитиран от лондонския „Гардиън“. Според банката става дума за „селективна информация, извадена от контекста, поради което се правят тенденциозни интерпретации на бизнес поведението ѝ“.

Освен това част от обвиненията засягат сметки десетилетия назад във времето – чак от 40-те години на ХХ век, когато „законите, практиките и очакванията на финансовите институции са били много различни в сравнение с настоящето“.

„Гардиън“ твърди, че над две трети от споменатите сметки са били открити отначалото на ХХI век, много ог тях са били активни през миналото десетилетие, а някои – и днес.

Според изданията, медийни партньори на проекта, сред имената са:

  • трафикант на хора от Филихините
  • осъден на затвор за измама бос от борсата Хонконг
  • милиардер, който е наредил да бъде убита приятелката му, известна поп звезда в Ливан
  • ръководители от Венецуела, ограбили държавната петролна компания
  • корумпирани политици от Египет през Азербайджан до Украйна
  • бивш ръководител на „Сименс“ с десетки недекларирани милиони евро
  • шефове от разузнаването на Египет и Йемен, обвинени в изтезания

и др.

Банката с около 50 хиляди служители има около 3500 „мениджъри за контакти“ по цял свят, чиято задача е да откриват и обслужват заможни клиенти. Такава е българката, вече бивша служителка на Credit Suisse, която в момента е подсъдима по делото, свързано с Брендо. Повечето от клиентите в над 120 страни и територии са от развиващите се държави, сочели изтеклите документи.

Те месеци наред са преглеждани от над 160 репортери от 48 медии, а специалисти по спазване на практики и закони за борба с прането на пари и укриването на доходи от незаконна дейност твърдят, че тези клиенти изобщо не е трябвало да бъдат допускани до откриване на сметки в банката.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar