Присъда от 28 месеца за президента на ПСЖ Насер ал Хелайфи поискаха швейцарските прокурори. Собственикът на beIN Media и бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке са призовани да влязат в затвора по обвинение в предполагаема корупция при разпределението на телевизионните права за световните първенства, съобщи АФП.

На деветия ден от началото на процеса срещу двамата обвинението поиска Валке да получи присъда от 36 месеца. Федералният съд в Белинзона съди французина по обвинения за приемане на подкупи, извършване на тежко престъпление и фалшифициране на документи във връзка с присъждане на медийни права за различни турнири на ФИФА като шампионатите на планетата и Купата на конфедерациите.

Ал Хелайфи, който е член на изпълнителния комитет на УЕФА, е обвинен в подстрекаване на Валке да извърши престъпление.

Според твърденията през 2003 г. Валке, който е изваден от футбола за десет години, е потърсил помощта на катарския бизнесмен, за да се сдобие с луксозна вила в Сардиния. Ал Хелайфи е придобил вилата на стойност 5 милиона евро чрез компания, която впоследствие е прехвърлена към брата на един от съдружниците му, преди да бъде предоставена на Валке.

Прокурорите вярват, че действието идва в момент, в който притежаваната от катареца beIN Media преговаря за разширяване на влиянието си в Северна Африка и Близкия изток чрез придобиване на медийните права за световните първенства през 2026 и 2030 г.

Двамата твърдят ,че сделката е била лична уговорка, без да има общо с договора на beIN с ФИФА от 2014 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar