След продължило над 12 години разследване на схемата за пране на пари от наркотрафик на групата Евелин Банев-Брендо швейцарската прокуратура е внесла обвинителен акт във Федералния наказателен съд в Цюрих. Обвиняеми са „близък доверен човек и финансов съветник на ръководителя на организацията“, бивш ръководен кадър в Credit Suisse, самата банка и „български борец“, който живее в кантона Вале.

Това става ясно от прессъобещение на главния прокурор на Швейцария. В него не се съобщават имена, но от описаната фактология може да се предположи, че разследването се е занимавало именно с групата на Банев.

Прессъобщението започва с кратък коментар за прехода и генезиса на организираната престъпност в България: „С падането на комунизма в България професионални спортисти остават без финансова подкрепа и търсят друг начин, да си набавят доходи. Мафията привлича редица състезатели по борба. От началото на 2000 г. до поне 2012 г. един от тях изгражда и управлява йерархична криминална структура, която се занимава с трафик на кокаин и изпирането на пари от тази дейност. През този период извършителят, който е бил осъден на дълги години затвор в няколко европейски държави (сред тях е Италия където през 2017 г. е признат за виновен за това, че е свързан с криминална организация), транспортирал чрез мулета десетки тонове кокаин от Южна Америка до Европа от лодка и самолети.“

Брендо е бивш състезател по борба и през 2017 г. беше осъден в Италия именно за участие в престъпна група за трафик на пари от наркотици.

Според съобщението на швейцарската прокуратура от 2004 до 2007 г. доходите от наркотрафик са били внасяни в банкноти в малки купюри в банкови сметки в Швейцария, за да бъде прикрит техният произход и да бъдат вкарани в легалния оборот. Това е ставало през покупката на недвижими имоти в Швейцария и България.

През февруари 2008 г. швейцарската прокуратура започва разследване за пране на пари и организирана престъпна група. Заподозрените са български борец, който живее във Вале и неговият работодател. През следващите седем години кръгът от заподозрените се разширява. Така в него влизат бивш банков служител, мениджър в Credit Suisse, ръководителят на престъпната група, бившата му жена (с която той продължава да живее, сестра ѝ, довереник и финансов съветник на ръководителя на групата, друг високопоставен член на групата и съпругата му).

През март 2017 г. работодателят на българския борец, който живее в Швейцария, е осъден. Основното му обвинение е, че е пренесъл 4 млн. швейцарски франка от Барселона до Швейцария, скрити в колата му.

В съобщението се казва, че през декември 2020 г. прокуратурата е разделила разследването, тъй като станало ясно, че няма как да открие в кратки срокове „организатора на групата“ (т.е. Брендо) и други ключови заподозрени. След това е взето решение да бъдат внесени другите обвинения.

Правен и финансов съветник откривал сметки в чужбина

Първото обвинение е срещу неназования „финансов съветник“ на ръководителя на групата. „За да изперат парите, ръководителят на групата е използвал услуги на доверен човек, който е създал и управлява юридическа и финансова структура в Швейцария, Австрия и Кипър.“ През него минавала комуникацията между швейцарските банки и членовете на групата. Съветникът е имал цялостен поглед над схемата за пране на пари и според разследващите между октомври 2004 г. и януари 2009 г. е извършил действия, с които е прикрит произхода на над 80 милиона швейцарски франка.

Бивш ръководен кадър на Credit Suisse

От юли 2004 г. до декември 2008 г. бивш ръководен кадър на Credit Suisse е отговарял за връзките с престъпната организация. Според разследващите въпреки сериозните индикации, че средствата са с престъпен произход, тя не е предприела необходимите по закон действия, за да сигнализира институциите за тези съмнения. Тя е помогнала на групата да изпере около 16 млн. франка средства с престъпен произход, като използва схема от насрещни заеми. Това е често използван механизъм за пране на пари, най-вече при инвестициите в недвижими имоти – банка предоставя заем на компания, като по него залогът е имущество на друга компания, което е придобито с престъпни средства. Освен това с действията си тя е попречила на властта да предприеме действия по установяване на произхода, откриването и изземването на съмнителни транзакции на стойност за над 140 млн. швейцарски франка .

Обвинение срещу банката

Обвинението срещу Credit Suisse AG е, че от 2004 до 2008 г. не е предприела необходимите действия за оценка на риска, свързани с действията на групата. Действията на служителите на банката не са отговаряли разпоредби за противодействие на прането на пари и вътрешните правила на банката. По време на разследването те не са дали логични обяснения за действията си. В същото време банката не е реагирала на сигнала на швейцарските власти, които са поискали замразяването на 35 млн. швейцарски франка на групата и парите са били преведени в чужбина. Въпреки че банката е знаела за тези нередности от 2004 г. и е продължила да си затваря очите дори и след 2008 г

И срещу българския борец

Последният обвиняем – български борец, живеещ във Вале, е обвинен, че от юли 2005 г. до април 2009 г. е извършил действия, целящи да прикрият незаконния произход на около 7 милиона швейцарски франка.

От офиса на главния прокурор на Швейцария коментираха пред „Капитал“, че част от обвиняемите са били задържани за известен период от време, но към момента всички са на свобода. Обвиненията са внесени в съда с конкретни предложения за налагане на наказания. Обвиняемите имат 10 дни за възражения – ако го направят, делото ще се гледа по общия ред от Федералния наказателен съд. Ако не го направят обвинението ще има сила на влязла в сила присъда.

Присъда след присъда

През септември 2017 г. Върховният съд на Италия окончателно потвърди 20-годишната осъдителна присъда на Евелин Банев. През 2010 г. той беше задържан в международната операция Magna Carta и обвинен, че е създал и ръководил организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Италия.

През юли 2017 г. Банев получи 10-годишна присъда в Румъния, след като продаде 50 кг кокаин на агент под прикритие. Оттогава Банев е обявен за издирване в Интерпол.

Срещу него бившата му съпруга Моника Добринова, сестра й Десислава Дишлиева и брат му Симо Карайчев имаше и дело за пране на пари от наркотрафик в България. През 2018 г. ВКС излезе с окончателно решение – Банев получи шестгодишна ефективна присъда, доведеният му брат Симо Карайчев – тригодишна условна, а сестрите Моника (бивша съпруга на Банев) и Десислава Дишлиеви бяха окончателно оправдани. Това става ясно от решението на Върховния касационен съд от края на април.

По същото дело през 2014 г. беше призован като свидетел и тогавашният председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, тъй като негови подписи стоят под документи, свързани с дружества, през които са минавали мръсните пари. След като Мавродиев не се яви, той беше заличен от списъка със свидетели. Брендо беше признат за виновен на първа инстанция, но след това беше оправдан от Софийския апелативен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar