Човекът, подал сигнал на ДПС за схемата за придобиване на т.нар. „златни паспорти“, не е случаен, работил е в изпълнителната власт и най-вероятно все още заема държавна длъжност. Това се разбра от интервю на депутата на политическата сила Хамид Хамид за Би Ти Ви. Именно в неговата поща в парламента е пристигнал сигнала, като той не пожела да отговори на въпроса кой точно го е подал.

„Не съм получил само сигнал, а и имената на руските и китайски граждани с паспорти, които обикновен гражданин не може да знае“, уточни народният представител.

Миналата седмица Хамид каза на брифинг в Народното събрание, че е подал към прокуратурата за проверка сигнал за „чудовищна схема“, според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България. Макар че на няколко пъти отбеляза, че сигналът не бил проверен, Хамид с увереност обвърза премиера Кирил Петков в схемата, а и посочи, че щял да изнесе цялата информация на пресконференция в Брюксел, без да каже кога точно ще стане това.

Три дни след изказването на Хамид прокуратурата обяви, че започва проверка на сигнала. Проверки са възложени на ДАНС, Министерството на правосъдието, Българската агенция за инвестиции и Дирекция „Миграция“ в МВР. Тя трябва да установят има ли допуснати нарушения във всеки един от описаните в сигнала случаи, свързани с даване на гражданство срещу инвестиции на граждани на Китай и Русия. Днес пък от ДПС настояха прокуратурата да разпита и правосъдния министър Надежда Йорданова.

В началото на месеца правната комисия в парламента прие на първо четене България да спре да дава гражданство срещу инвестиции – т.е. да спре да издава т.нар. златни паспорти. Проектът на правосъдното министерство за изменения в закона за българското гражданство беше внесен в началото на годината, като паралелно с него подобни изменения предложиха и от ДПС. Депутатите одобриха правителствения проект и отхвърлиха този на движението, който според заместник-председателя на парламента Ива Митева („Има такъв народ“) е бил по-добър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar