Бивши и настоящи държавни чиновници делят по 20 000 лева на ден от незаконна сеч. Това показва разследване на „Монитор“ в селата Батулия, Огоя и Ябланица, потвърдено и от доказателства, събрани при спецакция от прокуратурата. Според получена в медията ни информация там се извършвал добив на дърва, които не били маркирани и за сечта им нямало никакво разрешение.

Парите от тях пък отивали в джобовете на служители от Агенцията по горите на различни нива, както и в бивши общинари и шефове на полицията в Своге. Чадърът

бил опънат от няколко души, а под него всеки ден минавали десетки

камиони с нелегална дървесина, които се продавали по частни адреси в близките около Своге села.

„Имаме записи на камерите как през пътя минават всеки ден десетки камиони“, обясниха пред „Монитор“ ловци, които правят излети в района. За последната година те не видели нито един човек от т.нар подвижна охрана, чиято цел е да опазва горите от бракониери. От няколко години пък не били правени никакви проверки в тези села, а само няколко спорадични акции, с които били съставяни единствено актове за административни нарушения.

След няколко запитвания от „Монитор“ към различни институции беше получено и официално съобщение от специализираната прокуратура, която започна във вторник „следствени действия срещу организирана престъпна група от длъжностни лица, извършваща незаконен добив и търговия с дървен материал“.

Според информацията обвинителите

са започнали претърсвания в служебните помещения на

Регионалната дирекция по горите в София и Държавното горско стопанство в Своге. Извършват се обиски и в жилища в столицата и Своге, както и в базата в село Батулия.

Разследващите смятат, че групата е била ръководена от директора на Регионалната дирекция по горите – София, Милко Христов.

„Групата е създадена с користна цел и е извършвала незаконен добив и търговия с дървен материал в периода от 2014 г. до настоящия момент. Налице са доказателства за извършени от организираната престъпна група кражби на части от специализирана горска техника,

умишлен палеж на автомобил и държане на огнестрелни оръжия

без надлежно разрешение. Към момента са задържани ръководителят – директор на Регионална дирекция по горите – София, и четирима от членовете на организираната престъпна група, сред които са директорът на Държавно горско стопанство – Своге, двама горски стражари от ДГС – Своге, и още едно лице. При извършеното претърсване в базата в с. Батулия, община Своге, стопанисвана от двама от членовете на групата, са открити и незаконно държани 5 пушки и голямо количество боеприпаси“, обясниха от спецпрокуратурата. Това е вторият удар в администрацията за горското стопанство за последната седмица, след като на 14 септември беше отстранен директорът на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов заради съмнения за конфликт на интереси.

Първо режели, после маркирали

Дървосекачите, които изсичали незаконно гората, първо режели дърветата, а след това маркирали пъновете. Това установи и проверка на „Монитор“ на мястото. Най-сериозно положението било в местността Данчевица, където букови и дъбови дървета били буквално прегазени от багери и тежки машини, а след това натоварени на камиони. Мургави мъже пък по-късно минавали и само пръскали със спрей дънерите, все едно доскоро живите и здрави дървета са били част от т.нар. санитарна сеч, чиято цел е да се изсичат болните дървета, за да се запази гората. „Подавали сме множество сигнали, но не видяхме нито един проверяващ“, обясниха жители на Своге пред „Монитор“. От Агенцията по горите пък допълниха, че през годините са имали проверки в района. Заради акцията на прокуратурата обаче данните, изискани от „Монитор“ за точния брой на проверките, на заловените нарушители и съставените актове, не бяха предоставени.

Убивали бременни сърни, докато разсипват гората

Ловци от дружинката в Своге разказаха пред „Монитор“, че незаконните дървосекачи избивали бременни сърни, докато режат гората. Това се случило на няколко пъти, а бракониерите дори не били санкционирани, въпреки подаваните сигнали. „Хората имат връзки явно. Все пак с толкова пари са недосегаеми за закона. Най-страшното е, че ние намирахме труповете, което ще рече, че те са стреляли само за удоволствие“, обясниха местни пред „Монитор“. Заради набезите в гората над Своге се стигало няколко пъти и до саморазправи, но за щастие те минавали без сериозно пострадали. Жители на града разказаха още, че над село Батулия, в местността Бельови къщи, имало гатер за преработка на дървесина, който според тях бил незаконен. Във вторник не стана ясно дали и той е бил обект на акцията на Специализираната прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar