Прокуратурата на Чешката република отново е поискала снемане на имунитета на изпълняващия длъжността премиер Андрей Бабиш, съобщи днес неин говорител, цитиран от ДПА.

    Служителят обясни, че това се е наложило защото защитата от съдебно преследване по закон е била подновена с началото на новия законодателен период след изборите.

    Миналия месец Бабиш претърпя поражение на парламентарните избори, но ще запази правомощията си до официалното назначаване на новото коалиционно правителство на либералите и консерваторите, оглавено от Петър Фиала от Гражданската демократическа партия.

    Бабиш е разследван по обвинения, че е похарчил почти 2 милиона евро от европейска субсидия за строеж на ваканционното селище „Щъркелово гнездо“, което се намира на около 50 километра северно от Прага, предава БТА.

    Субсидиите са били предназначени за малки и средни предприемачи. Бабиш, който е мултимилионер, е основател на бизнес империя, включваща над 200 компании. Той многократно е отричал обвиненията и подчертава, че парите от субсидиите са възстановени.

    Малко преди изборите публикуването на така наречените Документи „Пандора“ отново постави Бабиш под натиск.

    Според разкритията в тях преди години той е купил замък във Франция, като е използвал няколко съществуващи само по документи компании посредници за това. Бабиш отрича да е нарушил закона. Шейсет и седем годишният политик е основател на популистката партия „Действие на недоволните граждани“ (АНО).

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar