Прокуратурата не е успяла да прочете и 1/3 от обвинителния акт по делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ). От сряда процесът се гледа в сградата на Софийския районен съд, тъй като спецсъдът се оказа тесен и не може единствената му по-голяма зала да бъде ангажирана непрекъснато за три дни седмично само едно дело.

Досега прокуратурата е успяла да прочете едва 813 от общо 5 000 страници. Това се е случило по време на около 20 заседания. Не е ясно още колко време ще е нужно. Ако четенето продължи със сегашния ритъм, вероятно ще са нужни още около 80 заседания. Досега делото се гледа по около 6 пъти месечно. Което значи, че обвинителният акт ще бъде четен още около година. Едва след това ще започнат разпитите на свидетели, които са около 400 души, приемането на експертизи и т.н. Основният обвиняем за източването на КТБ – Цветан Василев, все още е в Сърбия и няма решение по делото му за екстрадиция у нас.

„Другото лято евентуално може да започнем разпит на свидетели. Това дело е показателно за липса на всякакъв смисъл на правораздаване, защото само по себе си делото е несъстоятелно. Гони се обем, а не качество, и затова ще четем година и половина обвинителния акт“, заяви един от адвокатите по делото Христо Ботев.

Обвинителният акт ще се чете в районния съд поне до Нова година, заяви съдията по делото Виржиния Петрова. Дотогава й е предоставена най-голямата зала „Тържествена“ в новата сграда на съда на бул. „Скобелев“. Папките с доказателства по делото няма да се местят, обясни Петрова. Залата на районния съд ще се използва само за прочитане на обвинителния акт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar