Разбиха международна престъпна група в Пловдив

Прехвърляла парите в Китай чрез подставени лица

Организаторите избягали в чужбина

Прокуратурата, ГДБОП и финансовото разузнаване на ДАНС разбиха в Пловдив международна група за интернет-фишинг и предотвратиха опит за източване и пране на 40 млн. евро, които е трябвало да постъпят по сметките на фиктивни фирми през следващите 2 седмици.

Арестувани са 12 човека, на двама от тях – Бойка Янушева – Черната вдовица и 42-годишният ливанец Сюлейман Хамед, който живее в България, са повдигнати обвинения за пране на пари. Организаторите – арабин с датско гражданство, издирван от Великобритания и ливанец, са успели да напуснат страната и са обявени за международно издирване.

Чрез имейли хакери подмамвали бизнесмени от чужбина да разкрият финансова информация и източвали сметките им. Ролята на Янушева била да наема подставени социално слаби лица, на които е плащала от 500 до 1000 лв., за да регистрират фирми и да отворят по две сметки в български банки, където са постъпвали източените средства. След това парите са прехвърляни в Китай, стана ясно днес от думите на окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов и антимафиота Димитър Димитров.

Както „Труд“ вчера писа, чрез онлайн банкиране преди няколко дни Янушева е извършила 107 финансови операции с 1 617 000 евро, които са били блокирани. Установено е, че за 2 години престъпната група е успяла да изтегли и пренасочи към сметки в Китай 1 200 000 щатски долара и 200 000 евро. Янушева и Хамед са получавали по 10% от сумите след всеки превод. При обиските на 7 адреса са открити флашки, досиета на подставените лица и документи на 15 фирми, създадени за „пране на пари“. Подготвяни са били още 10 дружества. Подставените лица са разпитани, някои от тях пред съдия. 62-годишната Янушева е лежала 3 пъти зад решетките за документни измами, а ливанецът е осъждан за закана за убийство. Черната вдовица получава прозвището си, след смъртта на двамата си съпрузи, единият от които беше разстрелян в дома си.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar