Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Заглавието е на „Дневник“.

Уважаеми членове на ЦИК, министри, кметове и бъдещи депутати,

След като изгледах някои материали, у мен се оформя разбирането, че някой умишлено саботира промяната на условията, при които избирателят полага знака за избор върху хартиената бюлетина.

1. Министър-председателят Гълъб Донев разсъждаваше, че параваните били мобилна версия на т. нар. тъмни стаички. Това е глупост! Но тази глупост може да накара местните администрации да направят паравани, които прикриват избирателя напълно точно както чаршафените стаички.

Премиерът остави на общините решенията за изборните паравани

2. Такова решение е глупаво и поради факта, че тези чаршафени конструкции бяха премахнати именно заради подозренията, че контролирани или купени избиратели си снимат бюлетините или изнасят празни, а внасят попълнени бюлетини („индийска нишка“) и за това получават пари. Дали това го има или не – не е важно. Важно е, че се възприема като факт и на тази база се насажда недоверие в процеса. Медии и партии го развяват като знаме, макар че именно партиите са пратили свои хора в секционните избирателни комисии (СИК!.

3. Изборните паравани имат две цели:

а/ Да скрият в достатъчна степен избора на пaртия чрез полагане на знаците за избор (Х, Y, a по света и пръстов отпечатък).

б/ Да запазят известен контрол върху избирателя да не извършва други действия като заснемане на вота и замяна на получената бюлетина(и) с внесени отвън, предварително маркирани или не, по образец.

4. Кой е отговорен за параваните?

Централната избирателна комисия! Няма никакво съмнение! ЦИК е органът, който носи отговорността за спазване на правата на избирателите. В това число особено тайната на вота. Именно затова ЦИК трябваше отдавна да определи вида, размера, дизайна и начина на поставяне на параваните.

Това щеше да изконсумира желанието на партиите да обжалват пред Върховния административен съд (ВАС), щеше да даде на ВАС възможност да се произнесе, ако някой жали. И да има достатъчно време централизирано или по места да се произведат евтини, леки, сгъваеми и лесно преносими и съхраняеми паравани за гласуване. Това прехвърляне на топката е занимавка за деца в детската градина.

Общини се опасяват, че не знаят какви паравани за гласуване да поръчат

С риск да стана досаден със снимките, които качвам, пак ще ви покажа малко паравани. Знам, че от страх общините просто ще произведат подвижни тъмни стаички. Вече в новините се заговори за алуминиеви конструкции, пластмасови стени, дебели 1 см. До деня на изборите някой идиот може да произведе и паравани от 2 мм неръждаема стомана. За предпазване и от стрелба по избирателите. Да не дава Господ.

Приятно мислене, уважаеми членове на ЦИК, министри, кметове и бъдещи депутати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar