Министърът на правосъдието Цецка Цачева опроверга слуховете, че ще става конституционен съдия или пък посланик в Черна гора. Пред Би Ти Ви министърът заяви, че подобни разговори с нея не са водени и не са ѝ отправяли предложения.

„Това е несериозно. Категорично никой не е говорил с мен за тези две позиции“. Тя обясни, че са я питали защо търпи и не опровергава тази информация. „Но да опровергавам, че нямам брат – не ми звучи сериозно“, обясни Цачева.

Тя заяви, че дори и да има предложение, тя не би приела, защото това би било бягство от поста, който е заела в момента и започнатата работа и реформи. По-късно тя смекчи изказването си и повтори, че към този момент не би приела. Подчерта, че все пак управляващата партия ГЕРБ е заявила пълен мандат.

Смяна на част от състава в Конституционния съд – четирима членове на КС, ще има през ноември тази година. Двамата съдии ще бъдат издигнати от съдебната власт, по един съдия ще посочат парламентът, и президентът. Според неофициална информация другият предполагаем кандидат за Конституционния съд, е главният прокурор Сотир Цацаров. Миналата седмица той обаче намекна, че ще изкара мандата си като главен прокурор, вместо да става конституционен съдия.

Цачева коментира и двата големи скандала, станали в нейния мандат – бягството на двамата затворници от Софийския централен затвор – Владимир Пелов и Радослав Колев, които избягаха през деня, въпреки охраната, както и срива в Търговския регистър, който не работеше над 10 дни. Министър Цачева определи инцидентите като тежки и подчерта, че е поела своята отговорност за тях. Не посочи обаче как точно е станало това. Само каза, че оставката ѝ не била в джоба, а направо в ръката. Стояла там за момента, в който този, който я е поканил в кабинета – премиерът Бойко Борисов, ще я поиска.

За промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който станаха повод за сезиране на Конституционния съд от президента Румен Радев и БСП, Цачева заяви, че измененията не противоречат на основния закон. По думите ѝ в мащабната реформа на административния кодекс са чути практикуващите магистрати.

„Категорично не е вярно и не бих се съгласила с мотивите за сезиране на Конституционния съд. Принципът в Конституцията, че съдебните заседания трябва да са открити, не е нарушен, защото в нея има продължение – освен ако в закон не е предвидено друго“, каза Цачева. Тя обясни и аргументите защо пред тричленен състав на ВАС, който гледа дело като втора инстанция, могат да се провеждат и закрити заседания – за бързина на процеса. Тя обясни, че касационното производство няма състезателен характер, а пред втората инстанция се оспорва първоинстанционното решение.

За увеличените такси в административното производство обясни, че те не са променяни от края на миналия век. Подчерта, че остават същите за първата инстанция. Но 5 лв. за касационно производство не може да покрие разходите за съдебния състав, администрацията, провеждането на такъв процес във ВАС. Повтори аргумента на председателя на правната комисия в парламента – Данаил Кирилов (ГЕРБ), че таксите в административното производство остават в пъти по-ниски от тези в гражданското съдопроизводство. Освен това такава била и практиката в Европа. Според министър Цачева по-високите такси няма да препятстват достъпа до правосъдие.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar