Една такава война между институциите винаги е вредна, особено при това разпределение на функциите, което е заложено от конституцията и законите. Това каза в предаването „Лице в лице“ бившият шеф на ДАНС, бивш вицепремиер и бивш министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев по отношение на битката между МВР и прокуратурата.

„МВР и ДАНС не са в състояние нищо да направят самостоятелно без прокуратурата. Когато се стигне до досъдебно производство, прокурорът определя дали има основание да се повдигне обвинение или не. Прокуратурата без разследващите органи, службите в ДАНС и МВР – не е в състояние да направи нищо. Една такава война може да доведе до това, че престъпността ще има полза“, заяви Йовчев.

По думите му трябва да се върви в посока да се направят необходимите промени, така че това да спре. Според него са нужни и законови, и персонални промени.

„Смяната на една личност няма да реши проблема, ако сменим една личност с друга и процесът остане същия, няма да има никаква полза за обществото“.

По-важно е да се сменят правилата, отбеляза Йовчев.

„Едното правило е институциите да имат по-засилен контрол върху тях с обективни критерии. За да може да има контрол, трябва да има прозрачност и публичност на много от нещата. В областта на сигурността и на разследванията, не всичко може да е публично и обект на обществото, особено, когато е в ход разследване. Но след определен период от време тези неща трябва да могат да се проверяват“, добави още експертът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar