Бившият председател на парламента Цвета Караянчева, която не успя да стане депутат, се завръща в Народното събрание, но като сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ.

Караянчева е записана в регистъра на нещатните сътрудници в 46-ото Народно събрание като съветник в областта на законодателството.

Това не е първият път, в който знаково лице на ГЕРБ остава извън парламента и влиза в списъка на нещатните сътрудници на партията.

След скандала „Апартаментгейт“ тогавашният втори в ГЕРБ Цветан Цветанов напусна парламента, но запази позицията си на зам.-председател на ГЕРБ още няколко месеца. Около 10 дни, след като напусна Народното събрание, Цветанов се озова в списъка на сътрудниците. Областта, в която той беше сътрудник, обаче беше „заместник-председател на ПП ГЕРБ“. Причината за включването му беше, че сътрудниците имат лесен достъп до Народното събрание и не се налага всеки път, когато реши да отиде в парламента, да се предупреждава охраната.

Само ден след като се разбра, че Цветанов се връща в парламента като сътрудник, Бойко Борисов му „отне“ пропуска, защото така изглеждало, че „наказанието“ заради „Апаратаментгейт“ с депутатската оставка е било „пунта мара“ – тоест привидно. Няколко месеца по-късно Цветанов се раздели и с поста си на зам.-председател в ГЕРБ, а накрая напусна партията и създаде „Републиканци за България“.

Сега Караянчева не е единственият член на ГЕРБ, който не успя да влезе в парламента и става сътрудник. Депутатът от 43-ото Народно събрание и бивш зам.-министър на външните работи Георг Георгиев също е вписан в регистъра, но като съветник по „външна политика и младежки политики“. Бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов пък ще съветва ГЕРБ в областта на икономиката и финансите.

Бившият народен представител от ДПС и шеф на пресцентъра на партията Велислава Кръстева очаквано е в регистъра като съветник на Движението по култура, медии и връзки с обществеността.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar