Кметицата на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова умишлено бавела издаването на разрешителни за строеж, а след това провеждала лични срещи със засегнатите, които винаги били на четири очи. Какво точно се е случвало на тях, тепърва ще става ясно. Ще се проверява и дали след тези разговори отсрещната страна си е тръгвала с разписан документ.

За подобни методи в работата на Росина Станиславова

са съобщили

свидетели

пред комисията,

оглавявана от Сотир Цацаров, научи „24 часа“.

В четвъртък служители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) влязаха в районното кметство, срещу пазара „Красно село“. Проверката е по сигнали на граждани и публикации на „24 часа“, съобщи комисията.

След куп жалби от засегнати от бездействието или от необясними действия на районната администрация „24 часа“ подробно описа проблемите, с които граждани и фирми се сблъскват в „Красно село“.

Дори вчера, докато течеше проверката, хора търсеха институции и „24 часа“, за да дадат още данни за странни практики в кметството.

Малко след 10 ч в четвъртък 5 автомобила на КПКОНПИ паркираха пред сградата. Росина Станиславова обаче не беше там и се наложи служителите на комисията да я чакат. Същинските действия по проверката започнаха малко след 12 ч, когато тя се появи. Час и половина по-късно бяха изнесени 6 компютъра.

Не съм уведомена, разбрах от колегите. Сега ще разбера за какво са дошли – обяви тя, след като слезе от колата си във видимо добро настроение. И добави – Свидетели сме на много последователна манипулационна кампания срещу мен. Сега ще видим какъв е следващият сценарий.“ Определи твърденията на комисията, разпространени до медиите в четвъртък сутринта, като „нелепи и смешни“. (Какво каза още виж по-долу)

Какво разследва

комисията

Едно от направленията на проверката е за действия, свързани с обществена поръчка по ремонт и реконструкция на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на района. В КПКОНПИ били получени данни, че при сключения договор с частно дружество било уговорено 10% от непредвидените разходи за изпълнителя да бъдат „връщани“ към длъжностно лице от общинската администрация чрез подставени лица или чрез търговско дружество.

Въпросният договор е на стойност 1 188 000 лв. с ДДС, уточниха от комисията на Цацаров. Оттам отказаха на този етап на проверката да разкрият повече подробности.

Според източници на „24 часа“ обаче

фирмата,

спечелила

поръчката,

е „Енвайро Клийн“ ЕООД, която е специализирана в строителство и изграждане на пътища.

А част от договорените за „връщане“ 10% от отпуснатите непредвидени разходи са отивали в служители на фирма „Самко“ ООД, както и в други назначени от Станиславова чиновници, дори в лица, с които е свързана по семейна линия. Затова в комисията имало данни, твърди източникът ни.

Любопитното е, че до декември 2019 г. Станиславова е била съдружник във фирма „Самко“, регистрирана в село Петърч до Костинброд. Тя прехвърля дяловете си два месеца след като печели местните избори за кмет. През юни 2018 г. са прехвърлени от Александър Станиславов, който дотогава е едноличен собственик на „Самко“. Това всъщност е свекърът на кметицата, показа проверка на „24 часа“. 72-годишният мъж е бил кандидат за кмет на село Петърч с подкрепата на БСП на местните избори през 2015 г., но остава втори. За разлика от него снаха му печели в район „Красно село“ от листата на ДБ през 2019-а с 50,34%. Заради участието си във вота през 2015 г. свекърът на Станиславова е разкрит и като щатен офицер от Държавна сигурност, показва справка в комисията по досиетата по трите имена и рождената му дата. Кариерата му в Първо главно управление на ДС е започнала през 1975 г. като разузнавач и се издига до зам.-началник на отделение.

Фирма „Самко“, в която Станиславова е била съсобственик, се занимава с животновъдство, производство на месо и мляко, както и с търговия.

„Енвайро Клийн“ ЕООД – дружеството, което има договор с район „Красно село“ за ремонти и поддръжка на транспортната инфраструктура, е със собственик и управител Симеон Сотиров. Потърсихме го на посочения в десетки договори за обществени поръчки на фирмата мобилен телефон, но на него отговори служителка. След обяснение защо търсим фирмата тя обеща да предаде на отговорните фактори, но до редакционното приключване на броя не получихме обратно обаждане.

За последните 2 г.

„Енвайро Клийн“

е участвало в

състезания за

десетки

обществен

поръчки

и е спечелило няколко за 2,5 млн. лв., сред които и тази за поддържане на транспортната мрежа в „Красно село“ и други райони на София.

По друг договор фирмата работи по саниране на сгради в Девин. В пловдивската община „Марица“ печели поръчка за изграждане на детска градина за 740 хил. лв., а за ремонт на сгради, собственост на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ в София – 260 хил. лева.

При проверката ще бъдат изяснени сигнали на граждани за начина на издаване на административни актове, за фиктивни назначения и неправомерно разходване на публични средства с цел лично облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица, съобщи КПКОНПИ.

Комисията проверява също дали конкретни хора са назначавани за социални асистенти, без реално да работят. Освен това със заповед на Станиславова по програмата за социалния патронаж били начислени лични автомобили, които представяли документи за изразходвано гориво. Колите обаче не били използвани за разнос на храна.

Това не е първият път, когато КПКОНПИ се занимава с действията на Росина Станиславова по грижата за възрастни и хора с увреждания. През юни беше установено, че тя е била в конфликт на интереси, защото се е самоназначила за ръководител на проекта. Скандалът гръмна още в началото на годината, веднага от „Демократична България“, които я издигнаха, се отказаха от нея. Антикорупционната комисия я глоби 15 хил. лева. Кметицата атакува решението в Софийския административен съд. Делото стартира преди седмица.

През август пък стана ясно, че Станиславова сключила трудов договор с дъщеря си и я е назначила за асистент по програмата. Нейното обяснение беше, че това станало през пролетта на миналата година, когато заради пандемията нямало кандидати за работата. След като такива се явили, тя прекратила договора. КПКОНПИ я глоби 5000 лева. Станиславова отново атакува решението в съда. Делото е висящо, следващото заседание е на 6 декември.

Проверява се и как е реализирана програмата „Топъл обяд“. чийто изпълнител бил и наемател на общината.

Друго направление на проверката били сигнали за облагодетелстване на застрахователна компания и

сключен

договор с

общината без

обществена

поръчка

Това станало, като умишлено била завишена оценката на застрахованото имущество, за да се формира по-висока застрахователна премия. Застраховани били всички автомобили, включително и спрените от движение.

До късния следобед в четвъртък служителите на комисията изземваха документи и снемаха обяснения.

Росина Станиславова:

Помислете си кой

стои зад парк „Славия“

и ще разберете

„Ако това е начинът, по който трябва да се управлява тази държава – с тежки манипулации, с изключителни лъжи и нищо, което да е базирано на истината, смятам, че който го твърди, трябва да го докаже“, заяви Росина Станиславова на влизане в кметството.

„Ще съдействам. Няма от какво да се крия. Няма от какво да се притеснявам. Надявам се хората да разберат в какво време живеем. Аз дръзнах, дръзнете и вие“, добави още тя. Убедена е, че атаката била лично срещу нея.

„Достатъчно аргументирана позиция имам в Столичната община. Единственият кмет, който дръзна да не допусне разширяване на зоната на територията на София, е в „Красно село“. Хиляди други неща. Парк „Славия“. Замислете се. Заграбен. Държавен, общински парк, взет от едно дружество – ПФК „Славия“. Разговаряли сме с г-жа Фандъкова безкрайно много пъти по казуса. Дали сме и основателност да се върне на хората такъв, какъвто трябва да бъде. И нищо. Помислете си кой стои зад това и разберете защо е тази кампания“, добави още Росина Станиславова. Въпреки обещанието си пред медиите, че ще направи изявление повторно, кметицата отказа да излезе от сградата на общината.

Парк „Славия“

е частен от 18 г.

От 2003 г. парк „Славия“ и автогара „Овча купел“ в София са собственост на футболен клуб „Славия – 1913“. Те стават частна собственост след серия скандални решения на СОС в периода 1999 – 2003 г. Така клубът се оказва притежател на 242 дка. В тях обаче не влизат само стадион „Славия“ и спортните съоръжения, а и 64 дка зелени площи и автогарата.

Основна роля в прехвърлянето на собствеността има скандалното в миналото общинско дружество „Софийски имоти“ и бившият му шеф Тошко Добрев.

За комплекс „Славия“ през 1997 г. е издаден акт за публична общинска собственост. На 25 януари 1999 г. СОС апортира имота в капитала на „Софийски имоти“. Вносител на доклада е Тошко Добрев. Със същото решение на дружеството се прехвърлят 35 имота, сред които къпалнята „Мария Луиза“ и Летният театър в Борисовата градина. Години по-късно се оказа, че общината е изгубила и тях. На 3 май 1999 г. СОС дава съгласие „Софийски имоти“ да участва в учредяване на акционерно дружество ПФК „Славия – 1913“ с апорт от 242 дка. Докладът отново е на Добрев. На 21 май 1999 г. тогавашният кмет Стефан Софиянски издава заповед за отписването му като общинска собственост. В описаните обекти не фигурират паркът и автогарата, а само спортните съоръжения. Едва на 19 октомври 1999 г. е издаден акт за частна общинска собственост за 242 дка. А на 15 август 2003 г. „Славия“ си вади нотариален акт за собственост, в който са описани спортните обекти, автогарата и паркът.

През 2019 г. стана ясно, че кипърска гражданка по документи е мажоритарен собственик на „Славия“, чийто президент е Венцеслав Стефанов (негова позиция виж по-долу). Това е Електра Еротокриту от Лимасол, която притежава 65,57% от капитала. Като друг акционер с миноритарен дял вместо „Софийски имоти“ обаче официално е посочен столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Софийски имоти“ е само акционер в дружеството, като притежава 34% от акциите. Със заповед на Софиянски през 2003 г. този имот е отписан от актовите книги за общинска собственост, коментира пред „24 часа“ Полина Витанова, член на съвета на директорите на „Софийски имоти“.

Венци Стефанов:

Без да ни потърси, започна

дело да разваля

сделката за стадиона

„Не мога да я разбера тази жена. „Славия“ ѝ бил проблем. „Славия“ не може да бъде проблем на никого, защото при нас всичко е открито и чисто вече над четвърт век“, заяви президентът на „белите“ Венци Стефанов за щенията на кметицата.

„Без дори на ни потърси, изведнъж дойде призовка да се явим на дело, защото иска да се развали сделката за стадиона. Явно никога не се е запознала с нея. Не знае, че блокиращата квота е в Столичната община и без нея не се вземат решения. Защото, ако искахме да правим някаква далавера, отдавна да сме вдигнали капитала и да е приключило. Но ние не го правим, защото искаме да сме чисти пред всички“, допълни той.

„Когато две страни седнат на една маса, винаги могат да се разберат. На мен например паркът не ми помага, а ми е в тежест. Но никой не ме пита. И работя. Вече 27 години съм президент на този клуб. Но явно за нея сме някакви плебеи, а тя е от друга класа“, каза още Стефанов.

„Не мога да разбера каква работа има тя да се занимава със „Славия“. Но тази жена е отворила толкова фронтове, че едва ли точно ние ще сме ѝ най-големият проблем и атаката идва от нас. Просто си наехме адвокати, пуснахме жалба в съда и всичко е там. Друго нищо не сме направили“, завърши Стефанов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar