„При всичките ни изключително коректни отношения с колегите от сръбската прокуратура мисля, че забавянето на случая „Цветан Василев“ е на моменти вън от техните правомощия и възможности.“ Tака главният прокурор Сотир Цацаров коментира казуса с банкера беглец пред журналисти. „Това забавяне, на което сме свидетели, е необичайно за който и да било случай на международната правна помощ. За мен то е резултат на съвсем друг тип влияние и то е политическо“, заяви главният прокурор. И добави, че според него процедурите в сръбския съд продължават без решение по същество.

Запитан кога ще бъде екстрадиран от Турция Димитър Желязков-Очите, Цацаров обясни, че всички задължения от българска страна са изцяло изпълнени. Екстрадицията на Очите е в ръцете на турските съдебни власти. „Това, което виждам, е, че в съответствие с изпращаните ни документи те действат адекватно“, каза главният прокурор.

„Що се отнася до времевия интервал, в който действат, не е нито в правомощията, нито във възможностите ни да им предписваме кога да си насрочват заседанията“, обясни още той.

„Имаше спекула в публичното пространство, че турците не били получили документите за Очите. Ами като не са ги получили, великите адвокати да отидат и да го освободят от Истанбул, защото седи без основание“, препоръча Цацаров.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar