„В подадения от вас сигнал липсват каквито и да е конкретни твърдения за извършени престъпления против политическите права на гражданите, освен общото заключение за „безпрецедентно купуване на гласове“ в избирателни секции, за които сте приложили резултатите от първия тур на изборите“. Това написа Сотир Цацаров в официално писмо в отговор на обвиненията от Мая Манолова, че претендентката ѝ на предстоящия балотаж в неделя Йорданка Фандъкова купува гласове в ромските махали.

Още в сряда Манолова хвърли обвинения към Фандъкова, че си сътрудничи с ъндърграунда и пазарува ромски вот в квартали като „Филиповци“ и „Факултета“, но не показа доказателства за това. Вчера тя отново направи изявление от предизборната си шатра до НДК. Този път от изпълнителния ѝ комитет цитираха протоколи от 4 избирателни секции в кв. „Христо Ботев“. Там Фандъкова събира 200-300 гласа от секция. Появиха се и нови обвинения, че ГЕРБ е в коалиция в столичните райони заедно с ДПС.

Според Цацаров в тези обвинения липсват каквито и да е конкретни твърдения за нарушение на изборното законодателство. Според обвинител №1 в държавата сигнали до прокуратурата не се подават под формата на отворено писмо до медиите, както са направили от инициативния комитет на Манолова.

От екипа ѝ призоваха всички прокурори и разследващи полицаи да присъстват лично в ромските квартали на София тази неделя и да следят за нарушения в изборния ден.

В отговор Цацаров посочва какъв е стандартният ред, по който се организира защитата на политическите права на гражданите в изборния ден – градският прокурор и директорът на СДВР работят заедно, през деня дежурни прокурори могат да реагират на конкретни сигнали, в това число – и подадени онлайн.

„Призовавам президента да не подписва указа за избор на главен прокурор. Призовавам и Борисов да слезе от джипа си и да внесе обещаните предложения за съдебната реформа в парламента“, обяви вчера Мая Манолова, ден след като заяви подкрепата си за гражданите, протестиращи срещу избора на Иван Гешев за приемник на Сотир Цацаров. Тя отбеляза, че е дала позицията си срещу новия главен прокурор в интервю още през октомври.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar