Главният прокурор Сотир Цацаровзаплаши с наказателно производство, ако правителството продължи да бездейства за концесията на ски зоната над Банско, която се държи от компанията „Юлен“. Това стана по време на участието му в „Шоуто на Слави Трифонов“ по Би Ти Ви. Той уточни, че това може да се наложи заради резултатите от проверката на прокуратурата за параметрите на концесионния договор.

През юни прокуратурата обяви, че над 8 години Министерският съвет е бил наясно за това, че „Юлен“ е ползвала с две трети по-голяма площ от определената по договор. Тогава говорителят на Цацаров Румяна Арнаудова обяви, че още през 2010 г. при първото правителство на ГЕРБ този факт е бил установен, но едва след подаването на сигнал от партия „Зелените“ прокуратурата се е убедила в това нарушение, видяла е данни за престъпление в отношенията между Министерството на спорта и ски федерацията и е започнала проверка дали собственикът на „Юлен“ и председателят на федерацията (Цеко Минев, един от съсобствениците на Първа инвестиционна банка – бел. ред.) са едно и също лице.

„В резултат на тази проверка до премиера и Министерския съвет беше изпратено предложение, в което предлагаме да се предприемат незабавни действия да се защити интересът на държавата. Констатирано е бездействие за голям период от време. Ако не последват мерки, прокуратурата ще трябва да предприеме действия, свързани с проверка за търсене на евентуална наказателна отговорност. Бихме предприели разследване, ако няма предприети действия“, уточни Цацаров.

Той каза още, че вече е установено кой е реалният собственик на „Юлен“, но по памет не можел да се сети името му. В интервю в началото на годината премиерът Бойко Борисов също коментира темата, като заяви, че „всички знаят, нищо че го крият – за Цеко Минев става въпрос“. Цацаров обеща, че още утре пресцентърът на прокуратурата ще обяви името на собственика на компанията.

Какво се случва във Варна

На въпрос защо прокуратурата не предприема никакви действия във Варна, свързани с икономическата група ТИМ, Цацаров подчерта, че не е доволен от работата на колегите си в града.

„Варненската окръжна прокуратура не е имала каквото и да е силно дело за корупция в последно време. Мисля, че е добре колегите да си помислят, защото дължат отговори на своите съграждани. Разследванията по места се водят от съответните прокуратури. Не ме карайте да поема отговорност за ставащото във Варна“, добави главният прокурор и подчерта, че физически не може да следи всички производства в страната.

„Още едно доказателство, че главният прокурор не е всесилен“, каза още той.

Проверка и срещу Владислав Горанов

Цацаров обеща, че още утре ще започне разследване срещу финансовия министър Владислав Горанов. То ще е по сигнал от зададен от зрител въпрос към главния прокурор.

Според изнесената информация Горанов живеел от години в апартамент, който му бил даден от бизнесмен. Наемът на подобно жилище в затворения комплекс бил 1800 евро, но министърът не го плащал.

По информация на „Сега“ на 8 декември ще се разбере дали Горанов е в конфликт на интереси. Тогава изтича срокът, в който Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) трябва да прегледа декларациите на хората от високите етажи на властта и да каже открила ли е основания да го разследва.

В имуществената си декларация Горанов призна, че живее в луксозното жилище, което се намира във ВИП комплекса „Есте Хоум енд СПА“, който е собственост на фирми, свързани с бизнесмените Кирил и Георги Домусчиеви.

Оградата по границата може да донесе обвинения на министри

Цацаров допълни, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) е извършила проверка на строежа на оградата по границата с Турция. Тя е започнала след подаден сигнал от депутата от БСП Елена Йончева. Установени са завишени цени на строително монтажните дейности и заради това е образувано производство.

„В момента в трите админисративни области, на територията на които се намира оградата, работи експертиза. Ако тя потвърди изводите на ДАНС, ще има обвиняеми министри и областни управители. По българското законодателство докалдът на ДАНС няма доказателствена стойност. Нужна е експертиза“, заяви главният прокурор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Давид
Давид
24 ноември 2018 10:27
Гост

Цацата очевидно не е запознат с истинските проблеми във Варна и с хората, които печелят обществени поръчки. За дХидрострой стои Янко Станев и Пеевски, а не споменатите във въпроса.

Петър
Петър
23 ноември 2018 20:34
Гост

Това е нещо и преодолимо, трябва да се мисли за нови лифтове.

Пацо
Пацо
23 ноември 2018 19:43
Гост

Един изряден концесионер има, а държавата не може да се възползва. Пародия!