Бившият крал на Испания съобщи на сина си крал Фелипе, че напуска страната, съобщи дворецът в Мадрид. Според в.“Ел Мундо“ той вече е в чужбина, но няма официално или независимо потвърждение за това.

Този изненадващ и драматичен ход цели да защити монархията след поредния скандал за корупция, за който срещу Хуан Карлос през юни започна разследване, допълва „Ройтерс“.

Швейцарското издание La Tribune de Geneve твърди, че 82-годишният бивш монарх е замесен в съмнителни обстоятелства около поръчка от Саудитска Арабия за високоскоростна железница. Покойният саудитски крал му платил 100 милиона долара, пише в журналистическото разследване. Хуан Карлос не е коментирал нищо по този случай, но в понеделник адвокатът му Фавиер Санчес-Хунко заяви, че той „ще остане на разположение на прокуратурата“.

В съобщението от двореца се цитира писмото, в което се казва, че бившият монарх иска да даде възможност на крал Фелипе да управлява без проблемите от „общественото отражение, което създават опрделени отминали събития от личния ми живот“.

„Ръководен от желанието ми да сторя най-доброто, което заслужава испанският народ, неговите институции и Вие като крал, Ви информирам за решението си да напусна в този момент Испания“. Фелипе благодари на баща си за решението и изтъква „историческото значение на управлението му“ за демокрацията в Испания.

Но годините на обвинения срещу бившия крал намалиха доверието на хората към монархията и днес има политици, които поставят под въпрос дали е трябвало да се позволи на Хуан Карлос да напусне страната, докато е разследван, и призовават да му се отнеме задграничния паспорт.

Монархът е с имунитет, но докато е на престола. Хуан Карлос абдикира през 2014 г. и това най-вероятно позволява да бъде разследван и съден, коментира „Ройтерс“.

През март Фелипе спря цивилната листа на баща си след обвинения, че той поддържа тайни офшорни сметки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar