При второто правителство на Бойко Борисов е имало подготвен проект и заделена сума, с която да се създаде софтуер за автоматична проверка на имотните декларации на заемащите висши държавни постове, които са длъжни да ги декларират. Това се разбра от думите на Христов Иванов, който бе министър на правосъдието в онзи кабинет, а сега е съпредседател на „Демократична България“ в ефира на Би Ти Ви.

Той не посочи за каква сума става дума, но обясни, че проектът е бил подготвен съвместно със Световната банка и е трябвало да улавя потенциален проблем в имотни сделки или несъответствие между доходи и имущество. Уточни, че проектът е бил в рамките на Оперативна програма „Добро управление“. Не знам какво е станало с парите, очевидно дейността не е реализирана, обяви той.

В коментар на скандала с новите апартаменти на управляващите, придобити на занижени цени, той посочи, че по-малкият проблем е, че шефът на антикорупционната комисия също е купил евтин апартамент, а по-големият е, че подобни разкрития трябва да прави тази комисия и тъй като това не се случва, го правят журналистите.

Още от времето на Никола Филчев има решение на Европейския съд по правата на човека, който установи, че в България липсва механизъм за ефективно разследване срещу главния прокурор и десетилетия не се прави тази реформа, посочи Христо Иванов по повод думите на Сотир Цацаров, с които той подкрепи проект за промени, според които председателите на върховните съдилища и главният прокурор да може да бъдат разследвани.

Христо Иванов коментира, че има механизми за разследване на председателите на върховните съдилища, но не и за главния прокурор. Блокирал е всички възможности за разследване срещу себе си, намирайки се на върха на пирамидата, обяви той. Сега на изпроводяк след абсолютно провален мандат, в който той не свърши нищо, го опакова това нещо като необходимост от разследване на тримата големи – председателите на ВКС и ВАС и на главния прокурор, коментира Иванов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar