България трябва категорично да заяви, че подобен руски закон за цензуриране на информацията не може да бъде насочван към чужди граждани или руски колеги, принудени да емигрират заради него. Национален интерес на България е да разшири този казус извън моето обявяване в този списък към правата на всички журналисти в Европа, потенциално застрашени от преследване от Москва.

Това заяви Христо Грозев от разследващата група „Белингкат“ при изслушването пред българска парламентарна комисия.

Все още нямам информация на какво основание ме търсят и единствената такава е на държавната новинарска РИА „Новости“, че причината е разпространяване на неверни твърдения за руската армия.

„Ако това е така, въпросът за моята защита надхвърля персоналния ми интерес, тъй като за пръв път от Русия се прехвърля закон, предназначен за руски граждани, към такива от други държави, в частност към такива от ЕС. Това би било без прецедент и голяма заплаха към всички журналисти и хора по света.“За мен е абсурдна тезата на посланик Елеонора Митрофанова, че обявяването ми за федерално издирване било послание към мен, че не съм добре дошъл в Русия, защото аз имам забрана за влизане още от 2012 г., допълни той. Повече от очевидно е, че Русия иска да прекрати дейността ми като разследващ журналист и това е послание към всички разследващи журналисти, каза Грозев.

Даниел Митов от ГЕРБ каза, че за него тезата на Русия в случая е абсурдна и е ясно, че България трябва да реагира и най-малкото да призове европейските институции да реагират. Той го попита какви действия вътрешни и в чужбина биха довели до „по-ярко изразяване на позиция и биха били полезни за него и други разследващи журналисти в такава ситуация“

Запитан дали има идея кои точно разследвания са предизвикали тази реакция на руското следствие, Грозев отвърна, че най-вероятно е идентифицирането на 33-ма руски военни, програмиращи ракетите ,с които се убиват хора в Украйна и се разрушава украинска инфраструктура. Те бяха санкционирани от ЕС преди две седмици и дни след това излезе името ми за издирване, допълни той.

По моя информация делата за експлозиите в България, извършени според нашето разследване от ударна група на ГРУ, се движат много бавно. Други страни – Чехия, Украйна, Великобритания – разследват същите престъпници за подобни действия. Но по мои данни българската страна не изпраща подобни запитвания поне към украинските органи и така не съдейства за разкриването на атентати на руска военна група на територията на НАТО.

Тези хора не са скрити и прокуратурата не може да ги открие, те са назначени от Владимир Путин за негови представители в различни райони.

България трябва да си изясни кои са източниците на заплахи за националната сигурност, допълни той.Грозев изрично бе попитан преди разговора дали иска той да стане при закрити врати, на което той каза, че няма какво да крие.

Общувам само единствено с органите на ДАНС , които проявиха интерес към моята безопасност, каза още той на въпрос дали и кои български институции са се свързали с него. След извикването на Митрофанова във външно министерство с него не са се свързвали или информирали никой от правителството, външно министерство или президентството, отговори той на Десислава Атанасова.

Иначе, Николай Дренчев от „Възраждане“ първи взе думата още преди да започне разговора с отправяне на критики, че на Грозев в България се създавал героичен образ, а той бил известен с други неща и представлявал „агент за влияние или медиен спекулант“.

Но поради технически проблем изглежда Грозев не чу тирадата на Дренчев срещу вниманието на парламента към „някакви дейности на някакъв субект“ и „категоричното възражение срещу титулуването му като борец за свобода и разследващ журналист“. След което призова той да бъде предаден на Русия, „както сме правили при подобни случаи с Турция“.

Колегата му от „Възраждане“ Ивайло Чорбов продължи в същия тон: „Вие сте военен разузнавач на САЩ, защо България да ви защитава?“

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar