Международна банда за ало-измами на високо ниво бе разбита у нас, а до залавянето им се е стигнало, защото престъпниците работели от вкъщи, научи „Монитор“. По неофициална информация интернационалното ОПГ, което е действало на територията на няколко държави на Стария континент, е имало свое подразделение у нас от няколко години. Досега обаче бандата работела под прикритието на кол-център и ползвала криптирана телефония, за да не бъде засечена от разследващите. Заради пандемията обаче служителите били пуснати да работят от вкъщи и така лесно

Новината за разбитата международна група бе съобщена в четвъртък от държавното обвинение у нас. В съобщение до медиите бе оповестено, че следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП са участвали в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти. От тази дейност групата е „заработила“ над €30 млн., като е ловила жертвите си в интернет, а след това с тях се свързвали работещите в кол-центровете. Те убеждавали хората, че с минимални финансови инвестиции от $50 примерно, ще могат светкавично да спечелят стотици хиляди чрез превъртането на сумата в различни финансови инструменти. След като се навият да „инвестират“ обаче, хората така и не успявали да си върнат обратно вложените пари, а били убеждавани, че трябва да продължат да вкарват нови и нови суми в схемата.

Според информацията на държавното обвинение акцията срещу бандата е проведена на 11 май и в нея са се включили полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави – Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България.

„Действията бяха координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС – Евроджъст. На територията на България в процесуално-следствените действия се включиха разследващи екипи от Германия. Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура – Кобленц – Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия. Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро, допълват още от прокуратурата у нас.

До арестите в страната ни пък се е стигнало след като е била

Германия. След като получили документът, българските разследващи са извършили претърсвания и изземвания на територията на градовете София, Мездра и Варна. Там са претърсени са 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища. Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Задържани, съгласно издадените пет европейски заповеди за арест, са петима души, в това число двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar