Случаят с несправедливо наложените санкции за липса на винетки на жителите от село Пролеша стигна и до главния прокурор Иван Гешев, който днес се срещна с част от потърпевшите. Върховната административна прокуратура е сезирала МС по случая. Целта е да бъде поправена грешка в постановление от 2020 г., с което да отпаднат глобите за десетки хиляди левове на потърпевшите.

В търсене на решение на проблема с несправедливо наложените санкции потърпевшите жители на село Пролеша се срещнаха с главния прокурор.

Вера Александрова: „Наказателните постановления вече започват да излизат ефективно на всички. Повече от 200 човека, които са при нас – общо 90 хиляди на тази камера“.

Според потърпевшите въпреки решението на Министерския съвет от февруари 2020 г., че „жителите на село Пролеша не следва да заплащат винетни такси при пътуване до София“, камери на АПИ са заснемали автомобилите им. Ефектът – наложени глоби за хиляди левове в продължение на повече от 2 години, без никакво уведомление.

Георгина Петрова: „Търпението ни се изчерпва. Инфарктно е не глобите 190 хиляди, а инфарктно е това, че нито една институция не иска да поеме отговорност. Това е най-страшното“.

Иван Миланов: „Категорично никакво политизиране на въпроса. Тук става въпрос за ясен административен акт, който е сгрешен“.
Георгина Петрова: „До ден днешен на сайта на МРРБ стои, че София – Пролеша е освободена от винетна такса. Не мога да разбера що за наглост е това нещо“.

По време на срещата обвинител номер едно е уверил жителите на Пролеша, че прокуратурата ще направи всичко възможно да защити хората от административния произвол, ако такъв бъде установен. Върховната административна прокуратура е сезирала Министерския съвет, да извърши поправка на явна фактическа грешка. И още – ДНСК ще трябва да извърши проверка на използваната от пътната агенция стационарна камера в този пътен участък, за която се твърди, че е незаконна.

Десислава Пиронева – заместник-главен прокурор: „Преценихме, че не само случая не е важен, а е изключително важен и касае обществен интерес в конкретната ситуация. Сроковете, които сме определили, следва да са реално поносими, но са кратки уверявам ви“.

Жителите на Пролеша изразиха надежда казусът да бъде разрешен в рамките на седмица. Ако това не се случи ще поискат среща със служебния премиер Гълъб Донев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar