Преразглеждане на присъдите на двамата роми, пребили в началото на януари командоса от Специални сили ефрейтор Валентин Димов, искат жители на пловдивското село Войводиново. Те излязоха на нов протест тази вечер в знак на несъгласие с условните присъди, които получиха двамата братя Борис и Асен Пакетови.

Развявайки български и руски знамена, около 50 жители на Войводиново се събраха в центъра на селото, за да изразят недоволството си от ниските присъди на ромите побойници. 18-годишният Борис получи една година условно с тригодишен изпитателен срок, а 22-годишният му брат Асен – три години условно с пет години изпитателен срок, след като се признаха за виновни за нанасянето на средна телесна повреда и сключиха споразумение с прокуратурата, което беше одобрено от съда. Хората определиха наказанията на ромите като „подигравка“.

Кметът на село Войводиново Димитър Тосев заяви, че делата за незаконните къщи в пустата вече ромска махала, умишлено се протакат.В селото има засилено полицейско присъствие, но протестът премина мирно. Хората се заканват, че ако не бъдат чути, ще излизат на протест всяка неделя и е възможно да блокират пътища.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar