Няколко осъдени на дълги години строг тъмничен затвор извършители на хладнокръвни убийства напускат предсрочно затвора. Определенията за „помиловките“ са на различни съдебни състави от старозагорския окръжен съд, които са заседавали „на конвейр“ на 7 юни.

Сред напускащите предсрочно килията е 34-годишният Димитър Чершелов, който беше осъден на 12 години затвор за хладнокръвното убийство на 71-годишния Банко Банков от пловдивското село Ягодово.

Трупът на стареца бе намерен рано сутринта на 9 март 2012 г., според патоанатомите смъртта е била предизвикана от три силни удара с брадва по главата докато е спял. В хода на досъдебното производство безработният Чершелов направил признания че е извършил убийството заради 105 лв, които жертвата му показала предния ден докато двамата се черпели. Имащият проблеми с алкохола млад мъж решил да прибере банкнотите и проникнал с взлом в дома на самотния старец докато той спял. В тъмното нанесъл три удара с брадва по темето, но след като не успял да открие парите се прибрал в своето жилище. Рано сутринта на 9 март отново „навестил“ жертвата като при този „оглед“ намерил банкнотите и ги прибрал. Престъпникът е бил задържан за броени часове, пред разследващите той направил пълни самопризнания и заради това първоначалната 18-годишна присъда е била редуцирана с 1/3.

Сред аргументите за предсрочното освобождаване старозагорските съдии са отбелязали, че през изминалите 6 години и 3 месеца Чершелов нямал сериозни провинения и дори бил награждаван от затворническата администрация с домашен отпуск. Докато си бил в Ягодово „полагал грижи за двете си невръстни деца и подобрил отношенията с баща си“.

Заедно с Чершелов от килията излиза предсрочно и осъден за бруталното убийство на баща си през пролетта на 2011 г. ученик в казанлъшки техникум.

Непълнолетният по онова време Слави Христов получи 10 годишна присъда след като призна, че в състояние на афект на 12 април с.г. удавил в бидон със зеле 38-годишния си родител. Тялото престояло в саламурата 3 месеца, докато междувременно жертвата е била обявена за общодържавно издирване. Полуразложените останки бяха намерени на 20 юли при случайно разчистване на мазето в кооперацията, където живеели Слави и майка му Мария. Първоначалната 15-годишна присъда бе редуцирана с 1/ 3-а заради направените самопризнания, извършителят излиза на свобода 3 години по-рано с аргумента, че „корекционният процес е завършен в голяма степен“.

Освободените предсрочно убийци ще бъдат под надзора на пробационни служители за времето, което им остава до изтърпяване пълния размер на присъдите.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar