Недоволството срещу премиера Михай Тудосе и реформите му расте

Хиляди румънци протестират в неделя вечер срещу правителството на премиера Михай Тудосе. Причина за недоволството са данъчната и правосъдната реформа на правителството, съобщи БНТ.

В неделната вечер на а площад „Виктория“ в Букурещ хиляди гневни румънци, предимно млади хора, се събраха на митинг. Според съобщения в реално време в туитър на улицата са около 20 000 души.

Протестът е организиран в социалните мрежи. Хората искат независимо правосъдие и предсрочни избори и настояват гласуваните от правителството реформи в съдебната, данъчната и социалната система да бъдат отменени.

Реформите на социалдемократическото правителство срещат критики както от синдикати и работодатели, така и от президента на страната Клаус Йоханис, припомня БНТ.

Най-спорната точка е свързана със социалните осигуровки. От 1 януари 2018 година те ще се поемат изцяло от служителя. Тоест работодателите ще бъдат освободени от това задължение. За да компенсира служителите в обществения сектор, правителството обеща да им повиши заплатите, но синдикатите се опасяват, че този пример няма да бъде последван от частния сектор и че трудовите възнаграждения ще намалеят с 20%.

Румънците са против промените и в съдебната система, предложени от правителството. Президентът вече няма да участва в избора и назначаването на главен прокурор и на шефа на специализирана антикорупционна прокуратура. Притеснението е очевидно – че прокуратурата ще се използва за обслужване на политически интереси. Очаква се, ако тези промени влязат в сила от Нова година, те да бъдат ослорени пред Конституционния съд.

Протест има не само в столицата, но и в градове като Тимишоара и Клуж.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar