Наложените със заповед на здравния министър ограничения с цел контрол над разпространението на COVID-19 са закъснели и непропорционални, а цената за това ще платят отново децата.

Това се казва в позиция на правозащитната организация Български хелзинкски комитет (БХК), разпространена ден, след като здравното ведомство обяви, че от четвъртък, 21 октомври се въвеждак COVID сертификат за практикуване на редица дейности. По-късно беше съобщено, че учениците от София преминават в онлайн форма на обучение. От организацията предупреждават, че проучват възможностите да оспорят заповедта за децата в съда, включително пред международни органи.

„Мерките се налагат три месеца след началото на тази епидемична вълна – трайният ръст в дела на отчетени случаи започна още в средата на месец юли. Те се въвеждат в несъответствие с разписания Национален план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, който Министерство на здравеопазването изготви и публикува през юли 2021 г. Планът целеше предвидимост на мерките, но самият автор отказа да го спазва – това нарушава доверието в институцията и нейното задължение да управлява кризата, предизвикана от COVID-19. Така – предвидимо – в обществото липсва нагласа към спазване на каквито и да било мерки, а отговорните институции избират единствения възможен подход – да прехвърлят отговорността за опазване на общественото здраве върху учениците“, пишат в позицията си от правозащитната организация.

Според БХК през изминалите месеци редица организации и експерти са се обръщали нееднократно към институциите с настояване държавата да организира борбата с епидемията, така че да защити в най-голяма степен интереса на гражданите и с внимание към децата.

„Те бяха несъразмерно засегнати от ограниченията при предходните епидемични вълни, което наруши или влоши правото им на личен живот, на достъп до образование, правото на здраве и на практика беше точно обратното на всички препоръки, издавани както от международните здравни и научни институции, така и от организациите за защита правата на детето. За съжаление това не се случи“, гласи още позицията на БХК.

Според тях взетите мерки се предприемат в контекст на остра криза, а ситуацията е била „предвидима и предотвратима“. „Държавата, в лицето както на министъра на здравеопазването, така и на президента, премиера и съществувалите за кратко 45-и и 46-и парламент, отказа да изпълни задължението си да защити правото на живот на гражданите си, да осигури на всички достъп до качествена медицинска помощ, а на децата – достъп до образование. Наложените със заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. мерки са закъснели, недостатъчни и отново засягат непропорционално определени групи от населението“, става известно още от становището.

Според БХК „въвеждането на зелен сертификат, без да се осигури достатъчно време гражданите да могат да осигурят такъв лишава мерките от предвидимост и поради това тяхната законосъобразност също е накърнена““Заповедта, освен това, отново пренебрегва правото на достъп до образование на децата, като не създава алтернативи за учениците и учителите, които имат зелен сертификат по модела, по който тези алтернативи са създадени за заведения, развлекателни обекти, културни и други масови мероприятия. Считано от 00.00 ч. на 21 октомври учениците в шест области в страната ще могат да влязат безпрепятствено в дискотека, но няма да бъдат допускани в училище. България е единствената държава в Европейския съюз, която приоритизира обществените дейности по този начин, при това го прави за трета поредна учебна година“, пишат още правозащитниците.

БХК отбелязва, че с мерките няма да се намали броя на случаите и натискът към болниците също няма да спадне. „Така реално ограничените – децата – отново ще останат в изолация месеци наред, осигурявайки на други социални групи комфорта да не променят социалните си навици. Това е неприемливо и не можем да го допуснем“.

От организацият предлагат мерки, сред които локдаун за две седмици, организиране на ваксинационния процес на съсловията, които ще работят в условията на задължителен „зелен сертификат“, както и на хората от уязвими групи, възрастните над 60-годишна възраст и хората с хронични заболявания.

Сред другите мерки са: регламентиране на условия за функциониране на системата на образованието, в това число частните образователни институции и дейности за деца, със „зелен сертификат“: при над 750 заболели на 100 000 души население присъственото обучение да е гарантирано за децата в начален етап, както и за тези от децата в 5 до 12 клас, които са преболедували, ваксинирани или имат валиден отрицателен тест, като изключение се прави за изрично карантинираните; при под 500 заболели на 100 000 присъственият учебен процес да е гарантиран за всички, освен карантинираните; частните центрове, школи и дейности да се ползват от възможностите за работа при режим „зелен сертификат“ равнопоставено с останалите публични дейности; осигуряване на възможност за безплатни, неинвазивни, бързи тестове, и училищата, които тестват двуразово в седмицата, за да не се карантинират паралелки при установяване на ученици или учители с позитивен тест. обмисляне на възможност за връщане на т. нар. грипни ваканции, заради вредите, които дистанционното обучение нанася на децата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar