Хакер с прякора Ryushi твърди, че разполага с данните на над 400 млн. души, които е взел от Twitter. Той иска 200 000 долара, за да ги изтрие и да не ги разпространи в интернет, съобщава БиБиСи.

Твърдението провокира започване на разследване на Twitter от ирландската Комисия за защита на данните. Тя ще провери дали компанията е изпълнила законовите изисквания за защита на данните, както и за реакция при пробив.

Хакерът твърди, че има имена, имейли и телефонни номера, включително на известни личности и политици. Той е публикувал малка извадка като потвърждение.

Според допълнителна проверка на данните от в. Guardian, в списъка има информация и за американския политик Александриа Осарио-Кортез, както и известния водещ Пиърс Морган. За сега нито Twitter, нито Мъск са коментирали темата.

Хакерът твърди, че е използвал уязвимост в системата, чрез която програмистите на Twitter се свързват с вътрешната мрежа. Направени са проверки от експерти по киберсигурност, за да се провери дали той просто не е копирал данни от предишни пробиви, но изглежда, че „пробивът е нов и значително по-голям“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar