Специално звено за киберразследвания в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия разкри международна хакерска мрежа, наречена „Дабъл спайдър“, предаде в. „Велт“. Известно е, че групата произхожда от руската културна сфера.

Издадени са заповеди за арест на трима заподозрени, а други осем се разследват, съобщиха в понеделник в Дюселдорф следователи от Държавната криминална полиция и прокуратурата. В разследването са участвали Европол и ФБР.

Групата е обвинена в повече от 600 хакерски атаки срещу институции по целия свят, причинили значителни щети.

Тримата заподозрени хакери, идентифицирани като, Игор Т., Ирина З. и Игор Г., са включени в списъка на Европол с „най-издирваните лица в Европа“. Един от заподозрените, 41-годишен руснак, се издирва и от ФБР, което е предложило награда от пет милиона долара.

В Германия групата е атакувала най-малко 37 институции, като броят на нерегистрираните случаи не е известен, защото все още има компании, които плащат откупи на хакерите, без да се обаждат в полицията.

Хакерските атаки се осъществяват и чрез посредничество като криминални услуги за трети страни. Всичко това се извършва чрез мрежи за пране на пари с криптовалути.

Освен тримата заподозрени се разследват още осем души на възраст от 38 до 40 години от Германия, Русия, Молдова и Украйна. От атаките им са били засегнати тринадесет държави от ЕС.

„Вече можем да докажем, че определени лица са извършили определени деяния. Данните от дигиталните ни устройства бяха толкова подробни, че бяха достатъчни за издаване на заповеди за арест. Терминът „хакерска атака“ всъщност омаловажава случилото се, става дума за структурирана организирана престъпност“, заяви старши прокурорът Маркус Хартман.

Заподозрените са доразвили софтуера на известни хакерски групи като „Ивъл груп“ или „Дридекс“ и са го използвали, за да атакуват авторите му, съобщава следователят Дирк Кунце.

Проруски хакери „свалиха“ сайта на Европeйския парламент

Смята се, че една от тези групи е отговорна за атака срещу британската национална здравна система.

Разследващите в Германия сега са отправили почти 100 молби за оказване на правна помощ по случая, включително до Русия. Сега те се надяват да получат сведения за местонахождението на заподозрените.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar