Хакери са получили незаконен достъп до данни за ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ след кибератака срещу Европейската агенция за лекарствата, предадоха световните агенции.

„Пфайзер“ изрази надежда, че не са похитени лични данни на участници в изпитанията, и че

това не би

трябвало да

забави процеса

на одобрение

на медикамента в Европа. В кратко комюнике без никакви подробности за характера на атаката от Европейската агенция по лекарствата обявиха, че е започнало разследване.

В момента агенцията обсъжда предоставянето на разрешения за няколко ваксини срещу COVID-19, сред които и тази на „Пфайзер“/“Байонтек“.

Междувременно Канада стана третата страна в света след Великобритания и Бахрейн, одобрила ваксината, съобщи АП. Това е станало след 2-месечно проучване на предоставените данни от клиничните изследвания. Първи в страната ще бъдат ваксинирани хората, настанени дълготрайно в старчески домове.

Много политици по света обявиха, че ще се ваксинират публично, за да дадат пример и да разсеят безпокойствата на част от хората, които имат резерви да се имунизират. В четвъртък шефът на ООН Антонио Гутериш обяви подобно намерение, като посочи, че

дълг на всеки е

да се ваксинира,

за да бъде

победена

пандемията

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще се ваксинира „без абсолютно никакви съмнения“. Френският президент Еманюел Макрон посочи: „Няма да направя обратното на това, което препоръчвам на населението“.

Турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа заяви в сряда, че руската ваксина срещу коронавирус не отговаря на изискванията, необходими за получаване на нейното одобрение в страната, съобщава в. „Хабертюрк“. Анкара няма да закупи никакви дози от ваксината, тъй като не са изпълнени условията за „добра лабораторна практика“. Здравният министър не уточни коя руска ваксина визира, но преди време Турция говореше за провеждане в страната на изпитания на „Спутник V“. Вместо това Анкара е подписала сделка с китайската компания „Синовак“ за купуване на 50 милиона от дозите на нейната ваксина срещу COVID-19 и очаква да започне ваксинацията още този месец.

Президентът

Путин е

подложен на

унижение, тъй

като руснаците

не искат да

се ваксинират

със „Спутник V“, пише британският в. „Експрес“. Той цитира анкета на центъра „Левада“, според която 59% от руснаците нямат намерение да си бият ваксината, макар да е безплатна. Притесненията са свързани с това, че тя бе одобрена и започна да се прилага, преди клиничните изпитания да бъдат завършени. Самият Путин засега не се е ваксинирал.

В същото време правителството в Пекин обяви, че китайската ваксина се е оказала ефективна 86% при изпитания в ОАЕ, които са я одобрили за използване, пише в. „Дейли мейл“. Ваксината на китайската държавна фармацевтична компания „Синофарм“ се тества в емирствата от юли на трети етап, а през септември е била разрешена употребата ѝ за спешни случаи при медици.

През ноември бе съобщено, че

емирът на Дубай

шейх Мохамед

бин Рашид ал

Мактум е бил

имунизиран,

но без уточнение с каква ваксина. Имаше също информации, че експериментална китайска ваксина е била предоставена на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и семейството му.

Американската компания „Модерна“, която също очаква скоро одобрение за ваксината си, разкри в четвъртък, че започва изпитания върху 3000 деца и младежи на възраст между 12 и 18 години. Целта е да бъде дадена възможност учениците да могат да тръгнат безопасно на училище през следващата учебна година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar