При хакерската атака срещу информационната система на НАП са изтекли не само нейната база данни, но и персонални идентификационни кодове на граждани, както и квалифицирани електронни подписи. Това стана ясно от изслушването на председателя на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов пред временната анкетна комисия в парламента, която разследва изтичането на данни от приходната агенция .

Найденов обаче успокои депутатите, че досега не е имало нерегламентирано използване на електронен подпис. От НАП реагирали бързо, като предупредили гражданите и фирмите, а разследващите също не допуснали да бъде злоупотребено с информация и да има ощетени.

В същото време НАП доста закъсня с публикуването на приложението, което дава точна информация за това какви точно лични данни са изтекли в интернет, като преди това твърдеше, че опасност за злоупотреби има само за 189 данъкоплатци, които ще предупреди лично.
Според шефа на Специализираната прокуратура Димитър Петров работата по разследването продължавала с „нестихващ устрем“. Анализирали се събраните до момента при претърсванията на офисите на „ТАД Груп“ доказателства, назначени били и технически експертизи. Разпитани са служители на НАП. Показания са дали и свидетели, които биха могли да пострадат или са пострадали от банковия и застрахователния сектор. „Пъзелът се подрежда“, заявиха от държавното обвинение. Оттам уточниха, че няма данни до момента да са били замесени и данъчни или други държавни служители.

Трима са обвинени за хакерската атака до момента – собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и ИТ специалистът Кристиян Бойков. Според прокуратурата те са целели „всяване на смут в населението“ и „дестабилизация на страната и обществените отношения“. За подобно престъпление по Наказателния кодекс санкцията е от 5 до 15 години лишаване от свобода.
Ако бяха повдигнати обвинения за компютърни престъпления, тези хора щяха да получат до 2 години затвор или глоба до 5000 лв., посочи прокурор Николай Найденов. Той призова депутатите за законодателни промени, които да завишат санкциите за подобни престъпления.

„Изправени сме пред доста усложнена ситуация. Трябва да подходим отговорно и да предприемем законодателни инициативи като превантивни мерки“, обеща депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, който е шеф на временната анкетна комисия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar